Historische tennisfinale in gebutst toernooi

Tennissers Groot-Brittannië en België plaatsen zich voor eindstrijd; Nederland verliest ongelijk duel van Roger Federers Zwitserland.

Roger Federer won gisteren in drie sets vanThiemo De Bakker. Foto SALVATORE DI NOLFI/EPA

Nonchalant veert Roger Federer de lucht in om de hoge wanhoopsbal van tegenstander Thiemo de Bakker met een rake sprongsmash tegen de grond te hameren. In plaats daarvan volgt een zeldzame afzwaaier, zo tussen de Zwitserse fans de tribune in. Gedistingeerd lachje van de nummer twee van de wereld. Hij wint toch wel. Even later serveert hij de ongelijke strijd uit met een ace: 6-3, 6-2 en 6-4.

Knap dat De Bakker en Matwé Middelkoop zaterdag de dubbel wonnen. Maar als de topspelers Federer en Stan Wawrinka meedoen zal een Davis Cup-duel tussen Zwitserland en Nederland nooit echt spannend zijn. Beschaafd applaus van de Zwitsers in het Palexpo van Genève na de 4-1 zege, waardoor de titelhouder in de wereldgroep blijft en Nederland het volgend jaar opnieuw in groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone mag proberen.

Wat een contrast met de uitzinnige jubel bij de ruim achtduizend Britse tennisfans in de fonkelnieuwe Emirates Arena van Glasgow, die zagen hoe Groot-Brittannië met 3-2 won van Australië. Met de Schotse broers Andy en Jamie Murray als gedroomde helden, en voor het eerst sinds 1978 een plaats in de finale van de Davis Cup. En hoor de constante orkaan van geluid bij de andere halve finale in Vorst Nationaal in Brussel, waar België zich na een zwaarbevochten 3-2 zege op Argentinië voor het eerst sinds 1904 in de finale staat.

Davis Cup-tennis op z’n best in Glasgow en Brussel, met iets te chauvinistische fans op de koop toe. Maar in de finale van het landentoernooi is Andy Murray straks in de finale tussen Groot-Brittannië en België (27 tot en met 29 november in België) de enige speler uit de toptien. De andere toppers laten de in 1900 gestarte competitie met inmiddels 126 landen steeds vaker aan zich voorbij gaan. Onvoorspelbare baansoorten, lange reizen en de hoge belasting van drie ‘best-of-five’ partijen zijn moeilijk te passen in hun drukke speelschema. Murray is tot en met de finale vier keer twee weken kwijt aan voorbereiding en rust.

Dus zegde nummer één van de wereld Novak Djokovic na zijn Wimbledonzege dit jaar af voor de tweede ronde, waarin Servië met 4-1 verloor van Argentinië. De titelhouders Federer en Wawrinka konden het niet opbrengen drie maanden na de Davis Cup-winst van 2014 alweer in de eerste ronde te moeten aantreden tegen België. Tegen Nederland speelden ze vooral om een ticket voor Rio 2016 veilig te stellen. En Rafael Nadal keerde pas dit weekeinde na twee jaar terug bij tennisnatie Spanje, om met een 5-0 overwinning op Denemarken degradatie uit groep 1 te voorkomen.

De meeste topspelers pleiten ervoor de competitie tussen de zestien landen in de wereldgroep uit te smeren over twee jaar, als de Ryder Cup in het golf. Ook kortere best-of-three partijen zijn een optie. De internationale tennisfederatie ITF houdt vooralsnog vast aan de huidige opzet. Voorzitter Ricci Bitti ziet in het nog altijd groeiend aantal deelnemende landen het beste bewijs voor het succes.

In Groot-Brittannië liggen de tennisliefhebbers niet wakker van de discussie. In 1936 wonnen de Britten de Davis Cup voor de negende en laatste keer, met de legendarische Fred Perry en Bunny Austin. Vijf jaar geleden dreigde nog degradatie naar het laagste niveau. Nu neemt Andy Murray het voortouw naar nieuw succes. Tegen Australië, 28-voudig winnaar van de Davis Cup, bleek vooral zijn zege in het dubbelspel cruciaal. Samen met broer Jamie won hij zaterdag in vijf sets van routinier Lleyton Hewitt en Sam Groth. Gisteren besliste hij het duel met zijn tweede enkelspelzege, tegen Bernard Tomic. „Deze man schrijft geschiedenis”, jubelde BBC-commentator en oud-prof John Loyd.

In België was gisteravond Steve Darcis de held, toen hij België in de laatste partij de 3-2 winst op Argentinië bracht. Eerder had kopman David Goffin, nummer vijftien van de wereld, zijn beide singles gewonnen. De Belgen begonnen dit Davis Cup-seizoen met een zege op Zwitserland, dat zonder Federer en Wawrinka speelde. Vervolgens werd gewonnen van Canada zonder de twee sterkste spelers Milos Raonic en Vacek Pospisil. Pas in de finale wacht de Belgen een eerste wereldtopper: Andy Murray.

    • Maarten Scholten