Het succes van de schoffies en stilisten

Heracles versloeg PSV en mocht zich een dag koploper noemen. Maar in Almelo blijven ze nuchter onder het succes: handhaving blijft het doel.

Heracles won met 2-1 van PSV. FOTO ANP

Er klinkt een enorm gejuich in de skybox van hoofdsponsor TenCate als de winnende treffer van Thomas Bruns tegen PSV nog eens wordt getoond op een televisiescherm, ruim een uur na de 2-1 overwinning van Heracles Almelo op de landskampioen deze zaterdagavond. De Tukkers kunnen amper bevatten dat ze voor het eerst sinds het seizoen 1964/1965 weer lijstaanvoerder zijn in de eredivisie – al is het maar een dag.

TenCate-topman Loek de Vries bekeek deze zomer de eerste competitiewedstrijd (3-1 nederlaag bij Roda JC) samen met Heracles-voorzitter Jan Smit op Vlieland. „We zaten in zijn vakantiehuis en ik zei tegen hem: ‘Het wordt dit jaar weer niks’”, zegt De Vries bovenin het stadion. „Hij beloofde direct aan het werk te gaan.”

De club uit Almelo beleefde vorig seizoen een desastreuze start. Trainer Jan de Jonge werd, nadat hij de eerste duels had verloren, ontslagen. Zijn opvolger John Stegeman hield Heracles na een goede tweede seizoenshelft in de eredivisie. Nu is alles anders. De club heeft nieuw elan gekregen.

Kolkend Kuipje

Het vernieuwde stadion is in de slotfase tegen PSV een kolkend Kuipje. Door doelpunten van Mark-Jan Fledderus en Thomas Bruns, maakt Heracles de razendsnel opgelopen 1-0 achterstand door een goal van PSV-spits Luuk de Jong ongedaan. „Wij staan bovenaan”, zingen de ruim 12.000 toeschouwers. Gevolgd door het lijflied: „Dat kan allemaal in Almelo”.

Heracles speelt zijn 500ste eredivisiewedstrijd met bravoure. De selectie met bikkels, stilisten en straatschoffies is een hecht team geworden. Voorzitter Smit, die meerdere malen aangeeft dat hij al weken zijn eigen ogen niet gelooft, noemt niet graag namen om het succes te verklaren. „Maar Hendrie Krüzen is een ongelofelijk belangrijke factor.”

De assistent-trainer keerde deze zomer na een avontuur bij Vitesse terug in zijn geboorteplaats Almelo. Krüzen weet als geen ander wat er in de groep leeft en is continu bezig met ‘moeilijke’ jongens als Iliass Bel Hassani, Brahim Darri en Oussama Tannane. Spelers en supporters kijken tegen hem op. In de achttiende minuut van het duel staat de aanhang met ballonnen en gezang stil bij het recent doodgeboren kleinkind van Krüzen.

Na het onderhoud van De Vries en Smit op Vlieland keerde de voorzitter terug met de missie om de passie en strijd terug te brengen in het team. Hij gebruikte de woorden van de hoofdsponsor in aanloop naar de eerste wedstrijd in de vernieuwde thuishaven. Met succes. Heracles won vervolgens vijf keer op rij.

„Ons geheim is dat we in de breedte sterker zijn geworden”, geeft Heracles-directeur Nico-Jan Hoogma aan. „Ons zo snel mogelijk handhaven blijft de doelstelling. Daarvoor hebben we 32 punten nodig.” Nu staat de club na zes duels al op vijftien punten.

Ondanks alle sportieve successen is er achter de schermen nog het nodige gemor. En dat alles om Heracles nog gezonder te maken. Vastgoedondernemer en sponsor Pim Polman is al sinds 1999 de naamgever van het stadion, maar zijn naam is van de gevels gehaald. Heracles krijgt een kleine 20.000 euro per jaar van Polman en dat contract loopt nog tot 2019.

„Niet meer van deze tijd”, zegt Hoogma. „Bovendien is het niet meer het stadion van toen. We hebben Polman allerlei voorstellen gedaan om van dit contract af te komen, maar we komen er niet uit. Dus stappen we op korte termijn naar de rechter.”

Op de pasjes van leden van de supportersvereniging heeft lid Polman enigszins provocerend de tekst Polman Stadion Forever laten drukken. TenCate-topman De Vries: „Wij willen graag dat sponsorship overnemen en zijn bereid meer te betalen. Ook willen we het verouderde kunstgrasveld vervangen door een hypermoderne mat. Alleen is Jan Smit erg zuinig.”

Als De Vries met een glas wijn toost op de koppositie, geeft hij coach Stegeman de hand. „Goed gedaan. Ga zo door.”

    • Robert Hüsken