Epke kan even niet zonder zonnebril

Zelfs nu de zomerzon is verdwenen loopt Epke Zonderland met een zonnebril door Heerenveen. En hij kijkt tijdelijk geen televisie. De turner heeft een hersenschudding die hem ernstig hindert in zijn voorbereiding op de WK, eind oktober in Glasgow.

De bril en het kijkverbod zijn maatregelen die Zonderland zo snel mogelijk van zijn handicap moeten verlossen, omdat de tijd begint te dringen. Toen de olympisch kampioen aan de rek drie weken geleden in de trainingshal van de rekstok op zijn hoofd viel, werd de ernst van de blessure onderschat blijkt nu. Zonderland blijft hoofdpijn houden en liet zaterdag de interland tegen Italië en België in Heerenveen – de eerste van twee WK-kwalificatietoernooien – aan zich voorbij gaan. Hij meed wijselijk de spotlights die op hem gericht zouden zijn.

Trainer Daniel Knibbeler erkende zaterdag dat de tijd begint te dringen voor Zonderland, een belangrijke pion in het team dat in Glasgow een serieuze poging wil doen zich voor de Olympische Spelen in Rio te plaatsen. In dat geval mogen zes turners naar de Spelen, een luxe die Nederland niet eerder heeft gekend. Mocht kwalificatie als ploeg niet lukken, dan kan Zonderland zich persoonlijk plaatsen door in Glasgow een medaille te winnen aan de rekstok. Maar dan moet hij voor de WK wel fit zijn.