Ruzie en stampij om nominaties voor Michiel de Ruyter

Foto ANP

Acteur Frank Lammers en regisseur Roel Reiné, beiden genomineerd voor een Gouden Kalf, zijn not amused over het terugtrekken van de film Michiel de Ruyter van het Nederlands Filmfestival (NFF). Beide genomineerden distantiëren zich van de actie van producent Klaas de Jong, die uit onvrede over het geringe aantal nominaties de film terugtrok van het NFF, dat woensdag begint.

De filmproducent boycot het NFF en het Gouden Kalveren-prijzengala omdat het in zijn ogen een „elitair grachtengordelfeestje is” dat gefixeerd is op arthouse „waar niemand naartoe gaat”. Hij ziet de nominaties als een „dikke middelvinger” naar het grote publiek: Michiel de Ruyter trok ruim 700.000 bezoekers. Gooische Vrouwen 2, die twee miljoen bezoekers trok, kreeg helemaal geen nominaties. Ook de film De Ontsnapping is teruggetrokken van het NFF.

Volgens het NFF zal Michiel de Ruyter niet op het festival draaien en vervalt een Q&A van regisseur Reiné met het publiek. De Jong geeft wel toestemming voor een scholierenvertoning, en de twee nominaties blijven gewoon staan.

Acteur Frank Lammers is niet blij met De Jongs actie. „Ik vind het gewoon onfatsoenlijk, ik voel me ernstig in mijn hemd gezet. Ik heb Klaas hoog zitten als producent, maar hij is wel erg van de stampij en het conflictmodel. Ik begrijp het ook niet. Je maakt publieksfilms die veel geld verdienen, leuk toch? Maar dan wil je ook nog artistieke erkenning van de mensen die je elitaire grachtengordeltypes noemt.” Lammers meent dat Michiel de Ruyter op zijn minst had moeten meedingen als beste film.

De Gouden Kalveren worden dit jaar voor het eerst niet door een jury, maar door een Academy van vakgenoten uitgereikt. Voor de vijf nominaties per categorie stemden alleen de onderafdelingen: acteurs op acteurs, cameralieden op cameralieden. Over de Gouden Kalveren mag de voltallige Academy stemmen.

    • Coen van Zwol