Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Gestresst? Zo gaan topmensen met hun drukke bestaan om

Foto iStock

Het was een onaangenaam gezicht, toen BMW-directeur Harald Krüger vorige week op de Frankfurt Autoshow plotseling begon te stamelen en hulpeloos achterover tuimelde:

Diagnose? Vermoedelijk een explosieve mix van stress en te weinig vrije tijd. Een veelvoorkomende valkuil voor mensen met een drukke baan:

Hoe gaan Nederlandse topmannen en -vrouwen om met stress? Drie tips, rechtstreeks vanaf de werkvloer.

1. Schaatsen, wielrennen - welke langeafstandssport dan ook

Hans van den Bor (54), directievoorzitter van SNS-dochter RegioBank, is een sportman. Dat is voor hem dé manier om zijn hoofd leeg te maken naast zijn werkweken van soms wel zestig uur. Wielrennen, tennis, joggen, “af en toe en rondje golf”, maar vooral: schaatsen.

Meestal is Van den Bor op de kunstijsbanen in Biddinghuizen of Amsterdam te vinden. Maar niks gaat boven natuurijs. “In de winter ga ik vaak naar Ankeveen. Dan is het daar práchtig. Het pikzwarte ijs, het riet, het winterlandschap - schitterend.”

Ook zit hij in het weekend vaak op de racefiets, samen met zijn zoon of collega’s. Dan maken ze toertochten door de weilanden rond zijn woonplaats Het Gooi.

“Langdurige fysieke inspanningen in de buitenlucht, dat is het fijnst. Het creëert ruimte in je hoofd en geeft je de tijd om na te denken over dingen. Hoe fitter je lichamelijk bent, hoe meer druk je aan kan.”

2. Ga naar de film

Op één dag krijgt Alice Slabbaert, medeoprichter en partner van merkenbureau Chiever, wel eens veertig verschillende dossiers onder ogen. Juridische adviezen, verweerschriften, documenten waarmee ze moet uitzoeken of merknamen wel of niet conflicteren - vaak begint ze al om half acht ’s ochtends.

Wat ze ’s avonds doet om te ontspannen? Naar de film gaan.

“Je zit even voor anderhalf uur echt opgesloten in die donkere ruimte. Je kan niet even een kopje koffie halen, of op je telefoon kijken. Door het grote scherm komt het verhaal veel meer binnen. Even niet aan werk denken en het drukke bestaan vergeten.”

Kostuumdrama’s kijkt ze het liefst. Meestal gaat ze met vriendinnen, soms ook wel eens alleen. “Ik merk dat als ik uit de film kom, ik rustiger ben. Bij stress blijf je vaak steken in een soort cocon. Bij een film word je geconfronteerd met andere werelden. Dat haalt je uit die cocon.”

3. Maak grappen over jezelf

Daan Weddepohl is directeur van start-up Peerby (34), de spullenleensite. Lange, onregelmatige werkdagen, het reizen naar buitenlandse vestigingen van Peerby, werknemers tevreden houden – tijd voor zichzelf heeft hij nauwelijks. Zijn middel tegen stress?

“Humor. Flauwe grappen maken met collega’s en vrienden. Grappen maken over mezelf - of een ander - , ontlaadt voor mij veel stress.”

Want humor relativeert, zegt Weddepohl. “Als het even moeilijk voor mij is om CEO te zijn, maakt mijn beste vriend me vaak belachelijk.”

Een tijd geleden was Weddepohl samen met die vriend in San Francisco op een conferentie. Telkens als Weddepohl het concept van Peerby pitchte voor investeerders, haalden die hun schouders op. “Het is alsof ik mensen, die niks van vogels weten, vertel dat ik ontdekt heb hoe je pinguïns laat vliegen!”, riep hij gefrustreerd uit.

Tegenwoordig, als Weddepohl gestresst is, zet zijn vriend een zielig stemmetje op: “Maar ik heb een pinguïn laten vliegen!”