Gemeenten verliezen slag in top van RWE/Essent

Het gevecht binnen de top van de Duitse stroomgigant RWE over het voorzitterschap van de raad van commissarissen is voorlopig beslecht in het voordeel van Werner Brandt, de kandidaat van de vertrekkend president-commissaris Manfred Schneider. De commissarissen steunen in meerderheid hun collega-commissaris Brandt als opvolger van Schneider. Dat heeft RWE eind vorige week bekendgemaakt.

Het concern, waartoe ook het Nederlandse Essent behoort, zit diep in de problemen. De afgelopen weken keerden Duitse gemeenten, die samen een kwart van de RWE-aandelen bezitten, zich tegen Brandt als nieuwe president-commissaris. Zij vinden hem te veel een financiële man en niet geschikt voor het voorzitterschap.

De gemeenten, die door het instorten van rendementen van RWE in de afgelopen jaren geconfronteerd werden met gaten in hun begrotingen, willen dat oud-minister Werner Müller (Economische Zaken, SPD) de nieuwe president-commissaris wordt. Ze verwachten dat hij door zijn netwerk in Berlijn meer voor het bedrijf kan betekenen dan Brandt. Bovendien heeft Müller een blauwdruk ontwikkeld voor de financiële afwikkeling van het sluiten van kerncentrales. Dat laatste stelt RWE voor een grote opgave.

RWE zal in december officieel een kandidaat voordragen. Müller is volgens de Westdeutsche Allgemeine Zeitung nog steeds beschikbaar als president-commissaris.