Een Griekse illusie is eindelijk opgegeven, nu aan de slag

De Griekse parlementsverkiezingen hebben gisteren twee belangrijke resultaten opgeleverd. Niet alleen kan Alexis Tsipras weer een regering gaan vormen, omdat zijn Syriza-partij opnieuw de grootste is geworden. In het parlement is nu ook een zeer brede meerderheid voor uitvoering van het hervormings- en bezuinigingspakket dat is overeengekomen met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF. Zowel het radicaal-linkse Syriza als de andere grote partij, de centrum-rechtse Nieuwe Democratie, staat daarachter.

Een ruime meerderheid van de kiezers heeft dus eindelijk de illusie laten varen dat Griekenland er zonder buitenlandse bemoeienis, zonder hervormingen en bezuinigingen wel weer bovenop kan komen. Dat is de winst van de afgelopen acht maanden, die verder vooral veel politieke chaos, economische stagnatie en maatschappelijke onrust met zich meebrachten.

In januari nog won Tsipras bijna evenveel zetels met de belofte dat hij de harde maatregelen kon voorkomen. In juli spoorde hij de kiezers nog met succes aan in een referendum ‘nee’ te zeggen tegen een voorstel uit Brussel, waarmee hij vervolgens toch instemde. Maar genoeg kiezers hebben hem dit politieke geslinger, om niet te zeggen kiezersbedrog, kennelijk vergeven – en zich erbij neergelegd dat de linkse premier precies dát gaat doen waartegen hij zich steeds heeft verzet.

Met de uitslag van gisteren heeft Tsipras zijn mandaat versterkt. Partijgenoten die weigerden zijn realistische koers te accepteren, hebben Syriza deze zomer verlaten en een nieuwe partij opgericht – die de kiesdrempel niet heeft gehaald. Met de rechts-nationalistische Onafhankelijke Grieken beschikt Tsipras weer over een (kleine) meerderheid in het parlement en kan hij zijn coalitie voortzetten.

Het is hoog tijd dat hij er nu snel mee begint om de vele problemen waarmee Griekenland kampt, aan te pakken. Dat zal ongetwijfeld moeilijk zijn en mogelijk ook veel weerstand oproepen. In het parlement mag Tsipras nu een meerderheid hebben, de opkomst bereikte gisteren met 56 procent wel een historisch dieptepunt. Een ongekend groot deel van de kiezers heeft het teleurgesteld laten afweren. Het is goed denkbaar dat het maatschappelijk verzet weer oplaait als straks de belastingen verhoogd worden, de pensioenen verlaagd en andere maatregelen worden doorgevoerd. De politici van Syriza hebben nog altijd weinig bestuurlijke ervaring, waardoor ze extra zwaar op de proef zullen worden gesteld. Maar na driekwart jaar van holle retoriek en politiek gedraai is er echt geen alternatief meer voor hervorming en herstel. Nu aan de slag.