Dodental bomaanslagen Nigeria loopt op naar 54

Het dodental bij drie explosies in de Nigeriaanse stad Maiduguri is opgelopen naar 54. De aanslagen werden gepleegd in de ‘thuishaven’ van terreurorganisatie Boko Haram.

Het Nigeriaanse leger viert 55 jaar onafhankelijkheid.
Het Nigeriaanse leger viert 55 jaar onafhankelijkheid. Foto EPA / Noel Kokou Tadegnon

Het dodental bij drie explosies in de Nigeriaanse stad Maiduguri is opgelopen naar 54. Dat meldt persbureau AFP. Bij de bomaanslagen raakten gisteravond negentig anderen gewond.

Dat maakten de Nigeriaanse autoriteiten vandaag bekend.

Maiduguri, de grootste stad in het noordoosten van Nigeria, is historische gezien de “thuishaven” van de islamitische terreurgroep Boko Haram.

Bommen bij moskee

De zelfgemaakte bommen gingen rond half acht ‘s avonds (lokale tijd) af in en bij een moskee in de wijken Gomari en Ajilari in Maiduguri, zo meldt een legerwoordvoerder. Een ooggetuige zegt dat bij de tweede explosie een flinke vuurbal ontstond.

Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslagen, maar Nigeria wordt al jaren geteisterd door aanvallen van Boko Haram. De terreurgroep wil in het noordoosten van het land een eigen staat stichten en pleegt daarom regelmatig bomaanslagen op drukke plekken als moskeeën en markten. Duizenden mensen zijn hierbij omgekomen.

President wil Boko Haram ‘vernietigen’

De nieuwe president van Nigeria, Muhammadu Buhar, een voormalig generaal, beloofde eind mei bij zijn aantreden de terreurgroep uit te roeien. Sindsdien zijn er meer dan 700 mensen omgekomen bij aanslagen van Boko Haram. Het Nigeriaanse leger leek met hulp van buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen de terroristen terug te hebben gedrongen, maar de afgelopen maanden is het aantal aanslagen in de regio sterk toegenomen.

De aanvallen van Boko Haram vinden in een steeds grotere regio plaats. Ook in de ondersteunende buurlanden Niger, Kameroen en Tsjaad vinden aanslagen plaats.

In Nigeria zijn door aanslagen van Boko Haram in zes jaar tijd 20.000 mensen omgekomen en zeker 1,5 miljoen mensen ontheemd. Vorig jaar ontvoerden Boko Haram-leden in Nigeria meer dan tweehonderd schoolmeisjes en ook in december 2014 werden meer dan honderd vrouwen en kinderen ontvoerd.

Het leger zegt de afgelopen weken grote delen van het land weer te hebben heroverd. Maar afgelopen zaterdag publiceerde Boko Haram een geluidsopname waarop de terreurgroep zegt dat het leger liegt. Volgens Boko Haram wordt het leger juist teruggedreven en valt steeds meer terrein in handen van de militanten.

Boko Haram werd opgericht in 2002

De radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram werd in 2002 opgericht door Mohammed Yusuf in Maiduguri, met als oorspronkelijke doel westerse educatie tegen te gaan. Maiduguri richtte een religieus complex op met een moskee en een islamitische school. Veel arme moslimkinderen uit Nigeria en omliggende landen bezochten de school.

Langzaamaan ontpopte de school zich meer en meer tot een kweekvijver voor jihadi’s. In 2009 begon de groep een militair offensief tegen de regering teneinde een islamitische staat te bewerkstelligen.

Volgens Boko Haram wordt Nigeria geleid door ongelovigen. Volgelingen van de terreurgroep zouden zijn geïnspireerd door deze zin uit de Koran: “Iedereen die niet is onderworpen aan wat Allah heeft geopenbaard, is een overtreder.”

Boko Haram predikt een versie van de islam waarbij het verboden is voor moslims deel te nemen aan politieke of sociale activiteiten die verbonden zijn met het Westen. Zoals het dragen van westerse kleren, naar school gaan en stemmen.

Bombardementen, moorden en regelmatige ontvoeringen behoren tot de tactiek van Boko Haram. Leden van de terreurgroep bombarderen kerken, executeren buspassagiers, cafébezoekers en militairen. Vorig jaar ontvoerden de leden meer dan tweehonderd schoolmeisjes en ook in december 2014 werden meer dan honderd vrouwen en kinderen ontvoerd.

    • Carlijn Vis