De biografie van David Cameron: van fikse beschuldigingen tot #piggate

Nee, het is niet het varkensverhaal dat David Cameron de meeste schade zal berokkenen. Dat geldt voor andere beschuldigingen die Lord Ashcroft, voormalig vice-voorzitter van de Conservatieven en oud-geldschieter van de partij, doet in zijn biografie over de premier. Gisteren publiceerde tabloid Daily Mail een samenvatting van twee hoofdstukken uit Call me Dave.

Het varkensverhaal is smeuïg. Cameron zou als student als ontgroeningsritueel van een exclusief eetgezelschap in Oxford “edele delen in de bek” van een dood varken hebben gestoken. Downing Street zei dat de beschuldiging “geen antwoord waardig was”, oud-leden van de club zeiden dat Cameron nooit lid is geweest.

Schadelijker voor Cameron is Ashcrofts claim dat beloften van de premier niets waard zijn. En dat Cameron voor een donatie van acht miljoen pond bereid was een oogje dicht te knijpen als het ging om de belasting ontwijkende trucs van de zakenman. Die beschuldigingen zullen hem langer worden nagedragen dan het varkensverhaal.

grappen

Varkensgrappen domineerden gisteren desondanks de Britse (sociale) media, en veelvuldig werd verwezen naar een aflevering van de satirische televisieserie Black Mirror uit 2012. Daarin heeft een fictieve premier live op tv seks met een varken om een ontvoerd lid van het koninklijk huis vrij te krijgen. Maker Charlie Brooker zei gisteren dat het idee voor de scène niet gebaseerd was op geruchten.

Twitter avatar rawlimark Mark BREAKING: First photo of David Camerons love child taken after he left it in a pub somewhere ;-) #PigGate http://t.co/gLRn6mUSzf
Twitter avatar CameronPig Cameron’s Pig The whole episode left me with a bad taste in my mouth.

Waar het aan schort bij het varkensverhaal is bewijs. Ashcroft en mede-acteur Isabel Oakeshott hoorden de anekdote van één anoniem Lagerhuislid dat een foto zou hebben gezien. Ze schrijven:

“Wellicht is er sprake van een vergissing en gaat het om iemand anders. Maar het zou een ingewikkeld verzinsel zijn voor een anderszins geloofwaardig persoon.”

De grootste kanttekening is dat Ashcroft reden heeft een dergelijk verhaal naar buiten te brengen. Cameron en hij raakten in 2010 ernstig gebrouilleerd nadat de vicevoorzitter geen kabinetsfunctie kreeg, hoewel hem dat zou zijn beloofd. Ondanks het feit dat hij miljoenen aan de partij had gedoneerd. Ashcroft zegt geen wraak te willen, maar klinkt in de introductie van de biografie nog altijd gepikeerd.

Ook Oakeshott laat weten dat het geen wraakactie is geweest.

Twitter avatar BBCWorldatOne The World at One .@IsabelOakeshott:”If this was just a revenge job” we would have published before #GE2015, which “would have caused far more damage” #wato
    • Titia Ketelaar