Bachkoor mag Matthäus Passion blijven zingen in Pieterskerk

De Pieterskerk in Leiden op Goede Vrijdag tijdens de Matthaus Passion. Foto ANP / Jerry Lampen

Het Bachkoor Holland mag de Matthäus Passion tot en met 2017 blijven zingen in de Pieterskerk in Leiden, zo besloot de rechter in een kort geding dat in juli werd aangespannen door het Bachkoor. Dat bevestigt Pieterskerk-directeur Frieke Hurkmans.

De directie van de Pieterskerk wilde vanaf 2016 een nieuwe koers varen, en had voor de Matthäus onder meer het Nederlands Kamerkoor geëngageerd. Het Bachkoor stelde dat een meerjarenovereenkomst was afgesloten. De Pieterskerk gaat niet in hoger beroep. “De rechter heeft gesproken”, zegt Hurkmans, “en we honoreren de uitspraak.”

De uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion in de Pieterskerk in Leiden zijn, met het 42-koppige Bachkoor Holland en een toporkest samengesteld uit musici van het Concertgebouworkest, al dertig jaar een begrip. Minister-president Mark Rutte en presentator Paul Witteman komen er elk voorjaar voor naar Leiden.

De Pieterskerk in Leiden is niet de enige locatie waar het Bachkoor de Matthäus jaarlijks uitvoert, maar wel de meest prestigieuze en lucratieve. Zakelijk leider Laurent Paulussen: “Onze concerten samen dekken precies de kosten. Als we niet meer in de Pieterskerk optreden, wordt het een uitdaging onze financiering rond te krijgen.”

Lees verder in NRC: Bachkoor naar rechter om Matthäus, over het geschil tussen het Bachkoor en de Pieterskerk.
    • Sterre van der Hee