‘Soldaten VS moeten misbruik negeren’

„We konden ze ’s nachts horen schreeuwen, maar we mochten er niets tegen doen”, zei de in Afghanistan gestationeerde soldaat Gregory Buckley door de telefoon tegen zijn vader over het seksueel misbruik van Afghaanse kinderen.

Amerikaanse ex-soldaten vertelden gisteren aan The New York Times over het dilemma waarin ze in Afghanistan terecht kwamen. Het Amerikaanse leger heeft als regel dat het zich niet moet bemoeien met de lokale cultuur. Ook bij bacha bazi of jongensspel, het in Afghanistan gangbare misbruik van kinderen door lokale commandanten die absoluut gezag hebben over dorpsgemeenschappen, mogen soldaten niet ingrijpen.

Niet alleen hadden soldaten met wie de krant sprak daar moeite mee, zeker als het misbruik onder hun ogen op de basis plaatsvond, ook hebben de Amerikanen de indruk dat sommige plaatselijke commandanten steun van de Amerikanen als vrijbrief zagen om zich extra te misdragen. Gregory Buckley werd in 2012 vermoord door een 17-jarige uit de jongensharem die een Afghaanse commandant er op na hield in de kazerne waar Buckley was gestationeerd. Volgens Buckley’s vader omdat de jongen de Amerikanen medeplichtig achtte. Tegen soldaten die probeerden iets tegen het kindermisbruik te doen, heeft het leger ontslagprocedures in gang gezet, blijkt uit het stuk. (NRC)