91-jarige Duitse aangeklaagd voor werk in Auschwitz

Vernietigingskamp Auschwitz. Foto REUTERS / Kacper Pempel

Een 91-jarige Duitse vrouw is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de dood van meer dan 260.000 mensen in het vernietigingskamp Auschwitz. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De vrouw werkte in 1944 enkele maanden als radiotelegrafiste in het kamp en heeft daardoor volgens het Openbaar Ministerie (OM) in Kiel meegeholpen aan de systematische moord op Joden.

De aanklager liet vanmiddag weten dat er voldoende bewijzen zijn verzameld voor de schuld van de vrouw. Over de identiteit van de Duitse werd niets bekendgemaakt. De vrouw moet worden berecht door de jeugdrechter, omdat ze ten tijde van haar werk in Auschwitz minderjarig was. Wanneer het proces begint, is nog niet bekend.

Gewijzigde wet

Dat de vrouw nu als hoogbejaarde alsnog voor de rechter moet verschijnen, heeft ze te danken aan haar goede gezondheid en aan de gewijzigde opvattingen van het Duitse OM. Een rechtbank in München oordeelde dat het voor een bewezenverklaring voldoende is als de verdachte ten tijde van het gepleegde misdrijf in het kamp aanwezig was en weet had van wat er gaande was.

Boekhouder van Auschwitz

De voormalige SS’er Oskar Gröning werd in juli 2015 door een rechtbank in het Duitse Lüneburg veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. De 94-jarige Duitser kreeg de straf voor hulp bij de moord op 300.000 mensen in het concentratiekamp Auschwitz. Gröning stond bekend als de ‘de boekhouder van Auschwitz’.

    • Maarten Back