Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Nederland verliest van Zwitserland in Davis Cup

Thiemo Bakker.
Thiemo Bakker. Foto AFP / Fabrice Coffrini

Met de winst van Roger Federer, nummer twee van de wereld, op Thiemo de Bakker, nummer 144, heeft Zwitserland een plek in de wereldgroep behouden. Tim van Rijthoven verloor even later van Henri Laaksonen in het enkelspel. De achttienjarige Nederlander, de nummer 1180 van de wereld, verloor met 7-6 (11) 6-3 van de Zwitser.

Met een einduitslag van 4-1 betekent dit het einde van de strijd om een plek bij de beste zestien landen voor Nederland.

Twitter avatar KNLTB KNLTB Nederland verliest met 4-1 van Zwitserland na nederlaag Van Rijthoven: http://t.co/UCxdBu0yMf http://t.co/RIsWEQIIUz

In drie sets won de winnaar van zeventien grand slams Federer van Thiemo Bakker (6-3, 6-2, 6-4).

Federer nam al snel afstand van De Bakker, die hij in drie eerdere confrontaties ook telkens verslagen had. De eerste set ging in een krap half uur met 6-3 naar de Zwitser, die met zijn afwisselende spel duidelijk te sterk was voor de Nederlander. In het tweede bedrijf brak Federer al snel twee keer en kon daardoor ook die set op zijn naam schrijven.

Hier blikt Federer terug:

Van Rijthoven vs. Laaksonen

Van Rijthoven zou volgens de oorspronkelijke planning zaterdag al zijn eerste partij spelen in de Daviscup. Hij was ingeroosterd om met Matwé Middelkoop het dubbelspel te spelen, maar teamcaptain Jan Siemerink besloot Thiemo de Bakker als vervanger op te stellen. Dat leverde succes op, maar De Bakker verloor zondag de beslissende partij tegen Roger Federer.

De partij van Van Rijthoven had dus geen consequenties meer voor de einduitslag, maar toch speelde Van Rijthoven fanatiek tegen Laaksonen. In de eerste set wist hij echter zijn setpunten in een lange tiebreak niet te verzilveren. Laaksonen lukte dat wel. De Zwitser liep vervolgens uit naar 3-0 in de tweede set, een voorsprong die hij behield. Een laatste return net buiten de lijnen van Van Rijthoven besliste de wedstrijd.

Eerder dit toernooi

Gisteren zorgden Thiemo de Bakker en Matwé Middelkoop nog voor een verrassing door in het dubbelspel in vijf sets het duo Roger Federer en Marco Chiudinelli te verslaan met 7-6 (7) 4-6 4-6 6-4 6-1. Daardoor stelde Nederland zijn terugval naar de Europese groep nog even uit.

Eerder begonnen de Nederlanders al gauw met een 2-0 achterstand op de eerste dag van het toernooi.