Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

‘Volkert van der G. schond doelbewust voorwaarde proeftijd’

Op archiefbeeld uit 2003: Volkert van der G. komt aan bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.
Op archiefbeeld uit 2003: Volkert van der G. komt aan bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Foto: ANP / Marcel Antonisse

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft doelbewust een voorwaarde van zijn invrijheidstelling geschonden door actief met media in contact te treden. Hij riskeert daarmee een deel of de gehele resterende zes jaar van zijn celstraf alsnog uit te moeten zitten.

Dat blijkt uit een heimelijk opgenomen gesprek met Van der G. dat het tv-programma Brandpunt-Reporter van KRO-NCRV vanavond uitzendt. Daarin zegt Van der G. dat hij foto’s die vorig jaar in De Telegraaf verschenen ‘in scène heeft gezet’.

Zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, zou contact hebben gelegd met de fotograaf van de krant. Tegenover persbureau ANP wil Franken hier niet op ingaan. Een van de voorwaarden van de invrijheidstelling van Van der G. is dat hij niet in contact zou treden met de media.

Verbod uitzending van de baan

Via een kort geding wilde Van der G. voorkomen dat Brandpunt-Reporter de beelden later vanavond uitzendt omdat er voor hem belastende informatie te zien en te horen zou zijn. Aan het begin van de avond wees de rechtbank in Amsterdam een verbod af.

(ANP)