Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Door VS getrainde Syrische rebellen beginnen strijd tegen IS

Dit weekend zijn 75 Syrische rebellen vanuit Turkije de grens naar Syrië overgestoken om te vechten tegen Islamtisiche Staat. De actie is onderdeel van een groter Amerikaanse programma met als doel ruim vijfduizend rebellen in te zetten. Dat gaat moeizaam.

Het Iraakse leger onderweg om de strijd tegen IS te versterken.
Het Iraakse leger onderweg om de strijd tegen IS te versterken. Foto AP

Dit weekend zijn 75 Syrische rebellen die getraind zijn door de Verenigde Staten vanuit Turkije de grens naar Syrië overgestoken om te vechten tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vandaag.

De rebellen zijn getraind in een kamp vlakbij de Turkse hoofdstad Ankara en zijn vrijdag en zaterdagochtend Syrië binnengegaan. Ze hebben twaalf zwaarbewapende trucks tot hun beschikking. Nu zijn ze in de provincie Aleppo, in het noorden van Syrië.

Gebrek aan rekruten

De actie is onderdeel van een Amerikaans programma dat in mei is opgezet met als doel ruim vijfduizend Syriërs te trainen voor de strijd tegen IS. De strijdersgroep wordt ‘Division 30’ genoemd en is een vertaling van Obama’s strategie om lokale bondgenoten in te zetten.

Washington heeft echter moeite om voldoende rekruten te vinden. De Amerikaanse commandant in het Midden-Oosten, generaal Lloyd J. Austin, zei woensdag nog tegen het Amerikaanse Congres dat er nog slechts vier of vijf Syrische rebellen, getraind in het programma, actief waren in Syrië, van de enkele tientallen strijders die toen al in het land waren ingezet.

Republikeinse senatoren waren er dan ook gauw bij om het trainingsprogramma, dat honderden miljoenen dollars kost, een “totale mislukking” en een “grap” te noemen.

‘Snel besluit over Nederlandse bombardementen in Syrië’

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie (VVD) zei vandaag in het tv-programma Buitenhof dat ze verwacht dat het niet lang meer zal duren voordat Nederland de knoop doorhakt over militaire actie in Syrië.

Nederland voert al bombardementen uit in Irak, maar een kleine meerderheid in de Tweede Kamer wil dit uitbreiden naar Syrië. Deze maand nam de Tweede Kamer met steun van de VVD een motie aan van CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma, die het kabinet verzoekt snel te besluiten over deelname in Syrië.

Vorige week zei de Franse president François Hollande dat het onvermijdelijk is dat Frankrijk bombardementen uit gaat voeren op IS in Syrië. Ook Australië zei te gaan bombarderen.

Volgende week is de jaarvergadering van de Verenigde Naties. Alle hoofdrolspelers zijn dan in New York. De kwestie Syrië zal daar uitvoerig ter tafel komen.

Lees ook: in NRC Handelsblad F-16’s in Syrië? Nu niet, zegt Nederland.