Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Schrijver Jaap Robben wint Debutantenprijs

De roman Birk heeft auteur Jaap Robben (1984) de ANV Debutantenprijs opgeleverd. Honderden lezers uit Nederland en Vlaanderen kozen zijn debuut boven de twee andere genomineerden, Nina Polak (We zullen niet te pletter slaan) en Niña Weijers (De consequenties).

Robben kreeg voor Birk in 2014 al de eerste Boekhandelsprijs.

Recensie

De roman draait om de relatie tussen moeder Dora en haar zoon Mikael, nadat vader Birk tijdens het zwemmen is verdronken. Robbens roman werd op 13 juni 2014 door criticus Sebastiaan Kort besproken in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad:

“Hoe verder de roman vordert, hoe meer alles doordrenkt is van een beklemmende, incestueuze sfeer. Je mond zakt er regelmatig bij open, zonder dat Robben hiervoor een beroep hoeft te doen op plastische taferelen.”

Kort had ook kritiek. De moeder, schrijft hij, krijgt “geen werkelijke contouren”. Ook is Birk stilistisch gezien te veilig:

“Robben [permitteert] zich weinig frivoliteit of woestheid; een echte Robben-zin valt er zo een-twee-drie nog niet uit het boek te halen. Dat risicoloze verhoudt zich niet bevredigend tot een jongen die én pa zag sterven én ma in bed bijkans van zich af moet slaan.”

Twintigste Debutantenprijs

De Debutantenprijs werd voor de twintigste keer uitgereikt. Dat gebeurde zondag in Dordrecht. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7500 euro. Eerdere winnaars waren onder anderen Anna Enquist, Jessica Durlacher, Gerbrand Bakker en Peter Buwalda.