Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Opvanglocatie voor vluchtelingen in Duitsland in brand gestoken

Vannacht is een opvanglocatie voor vluchtelingen in Duitsland in brand gestoken. Het is niet de eerste keer: meerdere sporthallen ingericht om vluchtelingen op te vangen gingen de afgelopen weken in vlammen op.

Vluchtelingen eerder deze maand opgevangen op de politie-academie in Wertheim spelen voetbal bij de opvanglocatie.
Vluchtelingen eerder deze maand opgevangen op de politie-academie in Wertheim spelen voetbal bij de opvanglocatie. Foto EPA / Karl-Josef Hildenbrand

In het Duitse Wertheim is een noodopvanglocatie voor vluchtelingen afgelopen nacht in brand gestoken. Dat meldt de Duitse krant Die Welt. De locatie was nog niet in gebruik, er zijn geen gewonden gevallen.

In de sporthal in de deelstaat Baden-Württemberg waren honderden bedden neergezet. In het stadje werden vorig weekend 600 asielzoekers opgevangen die eerder via Oostenrijk in München waren aangekomen.

Gebouw zwaar beschadigd

De brandweer rukte uit om de brand te blussen. Toch is het gebouw zwaar beschadigd. De Duitse politie meldt dat er waarschijnlijk is ingebroken in de sporthal om de brand te stichten.

Baden-Württemberg nam vorig weekend 1.350 vluchtelingen op om Beieren te ontlasten. Van hen werden 600 ondergebracht in een gebouw van de politie-academie in Wertheim.

Het is niet de eerste keer dat brand wordt gesticht bij een opvanglocatie voor vluchtelingen in de deelstaat. Zo ging eind augustus een leegstaand gebouw in Weissach im Tal grotendeels in vlammen op. Ook daar zouden asielzoekers worden opgevangen.

Kort daarna ging in Nauen, ten westen van Berlijn, een sporthal die binnenkort dienst zou gaan doen als opvanglocatie in vlammen op. De brandweer moest toen het gebouw gecontroleerd laten uitbranden.

De burgemeester van het voorstadje van Berlijn, dat zo’n 17.000 inwoners telt, sprak meteen zijn afschuw uit over de brand. ‘Als het is aangestoken, dan zijn het criminelen’, zei SPD’er Detlef Fleischmann.

Extreemrechts werd toen meteen beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de brand omdat het vaker had toegeslagen in Nauen. Partijkantoren van de SPD en Die Linken, voorstanders van het azc, werden enkele weken voor de brand bekogeld met verfbommen en beplakt met stickers van de extreemrechtse NPD.

20 miljoen euro extra noodhulp

Vanochtend vroeg werd ook bekend dat de Duitse regering nog eens 20 miljoen euro extra uittrekt voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen in de regio. Dat zei CSU-minister Müller van Ontwikkelingshulp in de krant Welt am Sonntag. Het geld gaat naar het Wereldvoedselprogramma (WFP).

Met de extra bijdrage van Duitsland kunnen de komende maanden honderdduizenden mensen van voedsel worden voorzien. Müller zei te hopen dat andere landen het Duitse voorbeeld zullen volgen. Hij noemde het onacceptabel dat de VN-organisatie kampt met geldgebrek.

Eerder riep ook EU-president Donald Tusk landen al op geld te doneren aan het WFP. “Het Wereldvoedselprogramma heeft geld nodig om voedsel te leveren aan elf miljoen mensen in Syrië en de regio”, schreef Tusk. Hij waarschuwde dat al flink is gesneden in de voedselhulp aan vluchtelingen.

Morgen staatshoofden bijeen in Eisenach

Elf Europese staatshoofden komen morgen en dinsdag bijeen in Eisenach en Erfurt. De Duitse president Joachim Gauck is er gastheer van de presidenten van de zogenoemde Arraiolosgroep, de niet-regerende staatshoofden in Europa. De leden van de groep komen een keer per jaar bijeen om informeel over de belangrijkste problemen van het moment te praten. Dit keer staat de situatie van de vluchtelingen in Europa centraal, waarmee de agenda plots belangrijker is dan andere jaren.

Tot de groep behoren: Duitsland, Italië, Polen, Portugal, Oostenrijk. Bulgarije, Estland, Finland, Letland, Slovenië en Malta. Het overlegorgaan Arraiolos bestaat sinds 2003.