Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Opkomst Griekse stembussen tot nu toe laag - “Grieken zijn moe van politiek”

Tot nu toe is de opkomst bij de Griekse stembussen erg laag. “Dat was te verwachten”, zegt NRC-correspondent Marloes de Koning. De Grieken zijn moe van de politiek en moe van naar de stembus gaan, het is al de derde keer dit jaar.

Alexis Tsipras, leider van de linkse partij Syriza, bracht vanochtend vroeg zijn stem uit.
Alexis Tsipras, leider van de linkse partij Syriza, bracht vanochtend vroeg zijn stem uit. Foto EPA / Orestis Panagiotou

Tot nu toe is de opkomst bij de Griekse stembussen laag. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een kleine rondgang langs een aantal stembureaus.

Bij een van de stembureaus hadden rond het middaguur slechts 37 van de 530 stemgerechtigden een stem uitgebracht, dat komt overeen met 7 procent. Bij een ander stembureau was de opkomst iets hoger: tot nu toe kwamen 51 van 512 stemgerechtigden opdagen, dat komt overeen met 10 procent.

De stemlokalen zijn tot zes uur open. Om acht uur vanavond volgen de eerste prognoses.

Lage opkomst was te verwachten

NRC-correspondent Marloes de Koning zegt dat de lage opkomst was verwacht:

“De Grieken zijn moe van de politiek en moe van naar de stembus gaan. Het is al de derde keer dit jaar. Ze hebben ook het gevoel dat ze weinig keus hebben, omdat alle partijen akkoorden met Europa zullen moeten sluiten.”

De Grieken weten ook niet welke politici ze op hun woord kunnen vertrouwen. De Koning:

“De partijleiders draaien voortdurend. Zo was de conservatieve Nieuwe Democratie (ND) voorheen tegen Europa, en nu niet meer. En ook premier Alexis Tsipras van de partij Syriza kwam zijn beloftes niet na en sloot akkoorden met Europese schuldeisers. Dat zie je terug in de opkomst.”

Volgens persbureau Reuters kan de lage opkomst in het voordeel zijn van de conservatieven.

Stembussen gingen om 6.00 uur open

In Griekenland zijn vanochtend om 6.00 uur de stembussen opengegaan.

Na de verkiezingen van januari en het referendum over de voorwaarden van internationale geldschieters in ruil voor extra noodkrediet in juli, ontbond premier Alexis Tsipras in augustus de regering en nieuwe parlementsverkiezingen uitgeschreven.

Zijn partij was uiteengevallen; de linkervleugel kon zich niet vinden in het akkoord dat Tsipras sloot over de nieuwe noodsteun van Europese geldschieters. In ruil voor extra miljarden moest Griekenland opnieuw harde bezuinigingen doorvoeren en daarvoor kreeg de premier geen consensus binnen zijn partij.

Nek-aan-nekrace

De afgelopen weken is het in de peilingen een nek-aan-nekrace tussen de regerende linkse partij Syriza en de conservatieve Nieuwe Democratie (ND). Volgens peilingen afgelopen vrijdag stonden Syriza en ND nagenoeg gelijk met elk ruim een kwart van de stemmen.

Gisteren had Tsipras volgens de peilingen een lichte voorsprong: Syriza kwam in zes verschillende peilingen naar voren als winnaar, op de voet gevolgd door de ND.

Er zijn in programma en stijl grote verschillen tussen de twee grootste partijen. Maar het keurslijf voor de Griekse politiek is in Brussel zo strak aangetrokken, dat de ruimte voor eigen beleid buiten uitvoeren beperkt is.

Lees ook de analyse van correspondent Marloes de Koning en buitenlandredacteur Marc Leijendekker: ‘De Grieken gaan weer stemmen, maar Brussel bepaalt beleid