Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Nepal neemt nieuwe grondwet aan - ‘één dode bij protesten’

Nepal heeft vandaag zijn eerste democratische grondwet aangenomen. De nieuwe grondwet is een historische stap voor het land dat wordt geteisterd door burgeroorlog en aardbevingen. Bij protesten viel één dode.

Nepalese President Ram Baran Yadav kondigt de nieuwe grondwet aan.
Nepalese President Ram Baran Yadav kondigt de nieuwe grondwet aan. Foto Reuters / Navesh Chitrakar

Nepal heeft vandaag zijn eerste volledige democratische grondwet aangenomen. De nieuwe grondwet is een historische stap voor het land dat wordt geteisterd door burgeroorlog en aardbevingen.

President Ram Baran Yadav over de grondwet:

“Ons land is multi-etnisch, meertalig, multi-religieus en multicultureel. Dit nieuwe document zal de rechten van alle Nepalese broeders en zusters beschermen.”

De nieuwe grondwet definieert Nepal als een seculier land, ondanks protesten om het land tot een hindoeïstische staat uit te roepen. Van de Nepalese bevolking beschouwt 81 procent zich als hindoe.

Bekeren blijft illegaal volgens de nieuwe constitutie. De angst dat veel Nepalezen uit lage kasten en andere gemarginaliseerde bevolkingsgroepen zich tot het christendom zullen bekeren wordt daarmee gereflecteerd. De grondwet is ook de eerste in Azië die specifiek de rechten van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschappen beschermt.

Een dode bij betogingen

De president wil met de grondwet het land verenigen, maar het heeft de verhouding tussen voor- en tegenstanders juist op scherp gezet. In de afgelopen weken vielen veertig doden in protesten, volgens persbureau Reuters.

Vandaag viel door de onrusten rondom de aankondiging van de grondwet één dode, toen de politie het vuur opende op duizenden demonstranten, volgens persbureau AFP.

Aardbeving

De aardbeving in Nepal van eerder dit jaar, waarbij meer dan 9.000 doden vielen, heeft politici bij elkaar gebracht, die al meer dan zeven jaar proberen om de constitutie van de grond te krijgen.

In 2008 kwam een einde aan de monarchie in Nepal. Sindsdien is het land een democratische republiek, met een president als staatshoofd.