Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Auto- en motorsport

Magnifieke race voor brutale Verstappen in Singapore, Vettel soeverein naar winst

Sebastian Vettel startte vanaf pole position en gaf de leiding in de race nimmer uit handen.
Sebastian Vettel startte vanaf pole position en gaf de leiding in de race nimmer uit handen. Foto AFP / Philippe Lopez

Max Verstappen heeft na een indrukwekkende inhaalrace vanaf de laatste plaats punten gescoord voor het wereldkampioenschap. In Singapore was het uiteindelijk Sebastian Vettel die de grand prix won terwijl WK-leider Lewis Hamilton uitviel.

Verstappen startte vanaf een prima achtste plaats maar de motor van zijn Toro Rosso sloeg af bij de start. Vanuit de pit sloot hij met een ronde achterstand aan op de 20e en laatste plaats. De bijna 18-jarige Limburger profiteerde prima van twee neutralisaties na incidenten op de baan en spreidde zijn inmiddels karakteristieke gewaagdheid en vastberadenheid ten toon bij het inhalen van zijn concurrenten met de achtste plaats als resultaat.

Vettel (Ferrari) leidde vanaf het begin en speelde met Daniel Ricciardo die met zijn Red Bull nu en dan dichterbij kwam tot de viervoudig wereldkampioen voor hem het gas weer eens extra intrapte. Achter Ricciardo werd Kimi Raikkonen (Ferrari) derde wat betekende dat Nico Rosberg niet maximaal wist te profiteren van de non-finish van Mercedes-teamgenoot en rivaal Hamilton.

Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Sparkling race of Verstappen! After the start more than lap down but with great racing he finished P8! #SingaporeGP http://t.co/05Z9KeSdrQ

Team: terecht dat Max z’n teammaat niet voorbij liet

Verstappen reed na zijn problemen bij de start een ijzersterke race op het stratencircuit rond Marina Bay in Singapore en kreeg uiteindelijk waarvoor hij gekomen was. Tijdens de langste en fysiek zwaarste race van het jaar liet hij met regelmaat de snelste rondetijden van het veld noteren. Het was de vijfde keer dit seizoen dat Verstappen WK-punten scoorde.

Merkwaardig was dat Verstappen in de laatste ronde van de race door zijn team werd opgedragen om stalgenoot Carlos Sainz voor te laten gaan. De Spanjaard lag direct achter hem en beiden probeerden plek zeven van Sergio Perez af te pakken. Verstappen weigerde met een brutaal “NO!” over de boordradio. Sainz zou hem eerder in de race hebben doorgelaten omdat Verstappen versere banden had en het team wilde die plek blijkbaar in de laatste ronde in het midden van een gevecht teruggeven, maar gaf achteraf toe dat Max gelijk had:

Twitter avatar LindaF1nl Linda van der Heide 1/2 Tost erkent dat Max het juist had om Carlos niet voorbij te laten. Ze hadden berekend dat Carlos sneller zou zijn dan Max. Maar hadden
Twitter avatar LindaF1nl Linda van der Heide 2/2 niet gedacht dat Max zo snel zo zijn op oude banden.

De race in bullets, video’s en tweets

De grand prix door de straten van Marina Bay telt 61 ronden en is de zwaarste race van het jaar. Sebastian Vettel (Ferrari) start vanaf pole position, wereldkampioen en leider in het WK Lewis Hamilton (Mercedes) begint als vijfde. Max Verstappen kwalificeerde zich als achtste.

 • Start:Max Verstappen komt niet van z’n plek en wordt door de marshalls richting pitstraat geduwd terwijl de rest van het veld wegrijd. De eerste twee ronden neemt Vettel al een voorsprong van ruim 4 seconden. De auto van Max krijgt dan toch de geest en sluit met een ronde achterstand als allerlaatste aan.
  Twitter avatar F1 Formula 1 .@Max33Verstappen does eventually start from the pits - he is a lap down #SingaporeGP #F1NightRace http://t.co/2I6BmAbg2V
 • Hoe zonde is het dat Verstappens Toro Rosso afsloeg bij de start? Hij rijd na acht ronden tijden die net zo snel zijn als die van Williams-duo Valtteri Bottas en Felipe Massa die om plek 7 strijden, maar ligt allerlaatste.

  “That’s a great shame for the race. Comes in, never been here and was absolutely flying qualifying in 8th place.” - ex-coureur en Sky-commentator Martin Brundle.

 • Na 13 ronden begint Ricciardo de voorsprong van Vettel te verkleinen (3,5s) en noteert Verstappen de vijfde snelste raceronde van het hele veld; hij doet het absoluut niet rustig aan:

  Veel belangrijker: Nico Hülkenberg (Force India) crasht uit de race na een botsing met Massa en de race wordt geneutraliseerd door de safety car.

 • Pitstop-galore nu de race is geneutraliseerd om het puin van Hülkenberg van de baan te vegen. Vettel, Ricciardo, Hamilton, Bottas en ook Max komen binnen voor nieuwe banden. Daniil Kvyat heeft de pech nét voor de safety car zijn pitstop maakte en is zijn vierde plek kwijt aan Hamilton. Ook Nico Rosberg (Mercedes) is hem voorbij.
 • Meevaller voor Max Verstappen komt dankzij de safety car van zijn ronde achterstand af en kan nu echt gaan strijden om posities, al zijn de beoogde WK punten - top 10 dus - nog ver uit zicht. Blijkbaar zag Hülkenberg Massa niet uit de pitstraat komen:
 • Ronde 19 en we zijn weer onderweg! De volgorde is Vettel, Ricciardo, Kimi Raikkonen (Ferrari), Hamilton, Rosberg en Kvyat. Max ligt op P19 zo’n 25s achter Will Stevens (Manor), 44 tellen achter Vettel.
 • Dat is snel: de wedstrijdleiding bestraft Hülkenberg nu al voor de grand prix van Japan volgende week door hem drie plaatsen terug te zetten op de startgrid. Ondertussen rijdt Vettel nu niet zomaar weg van Ricciardo en Raikkonen. De top 3 zit binnen 1 sec van elkaar.
 • Verstappen is de snelste man op ’t circuit en heeft beet:
  Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Lap 24: There we go: overtaking is an art! Verstappen passes Stevens for P19. The only way is up! #SingaporeGP
 • Problemen voor Hamilton in ronde 27. De leider in het WK meldt verlies van motorvermogen over de boordradio en wordt links en rechts ingehaald. Ondertussen lijkt het alsof Vettel spelletjes heeft gespeeld:
  Twitter avatar andrewbensonf1 Andrew Benson This is surreal - VET pulls two secs on RIC in one lap on lap 27 after deliberately holding him up for a while http://t.co/stQGVvdnzb
 • Halverwege de race en Max Verstappen lag laatste met een ronde achterstand, nu is het P11 voor de bijna 18-jarige Limburger en ruikt hij aan een puntenscore. Hij moet nog wel een pitstop maken die zijn directe concurrenten al hebben gehad. Lewis Hamilton parkeert ondertussen zijn Mercedes in de pit: geen score en de vraag is nu hoezeer Rosberg (nu P4) kan profiteren. Ook Fernando Alonso (McLaren) ligt uit de race met een kapotte motor.
 • Een toeschouwer op de baan! Gekte in Singapore en opnieuw de safety car want er loopt een man op z’n dooie akkertje (video) over het circuit. Verstappen profiteert opnieuw want hij ging juist de pit in voor nieuwe banden en verliest er relatief weinig tijd mee.
 • Met nog 20 ronden te gaan is de race weer onderweg. Vettel leidt voor Ricciardo, Raikkonen en Rosberg. Verstappen pakt meteen twee plaatsen en ligt 9e! Hij heeft zijn teammaat Carlos Sainz ingehaald, pakt Felipe Nasr (Sauber) en Jenson Button (McLaren) die zijn voorvleugel eraf rijdt. Max slalomt om de chaos heen, pakt ook nog even P9 van Pastor Maldonado (Lotus) en rijdt nu in de punten. Geniaal.
  Twitter avatar EliGP Pablo Elizalde Can I adopt Verstappen or is he too old?
  Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen L44: Verstappen sets 1:50.298, the fastest lap of the race so far! Max is flying! #SingaporeGP
 • Ronde 47 van de 61 en Verstappen schuift op naar de achtste plek. Romain Grosjean (Lotus) erkent zijn meerdere in Max, die wel z’n teammaat Sainz kort achter zich heeft zitten. Sergio Perez (Force India) ligt nu vijf seconden voor Verstappen op P7. Vettel leidt, Ricciardo op 3 sec, Raikkonen op 6.
 • Nog vijf ronden te gaan en Verstappen op de staart van Perez. Heeft hij nog genoeg grip op zijn banden om de Mexicaan aan te vallen? Vettel nog steeds onbedreigd aan de leiding.
 • Laatste ronde: Toro Rosso gebiedt Verstappen in de allerlaatste van 61 ronden Sainz voorbij te laten. “NO!”, roept hij terug. “You need to let him go now, swap please”, herhaalt zijn team over de boordradio. Maar Max probeert P7 van Perez nog steeds af te pakken maar het team denkt blijkbaar dat Sainz meer kans heeft daarop.
  Twitter avatar koenvergeerF1 koen vergeer Sainz had misschien nog betere banden, maar kom op zeg, het team komt er toch veel te laat mee? #SingaporeGP #maxverstappen
  Twitter avatar GvanderGarde Giedo van der Garde Good to see Max sticking up for himself. #No! #F1

  Vettel zal het worst zijn: hij wint voor de vierde keer de GP van Singapore, voor Ricciardo en Raikkonen. Rosberg vierde.

 • Uitslag grand prix van Singapore:

  1. Sebastian Vettel (Ferrari) 61 ronden
  2. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing) +1,4 sec
  3. Kimi Raikkonen (Ferrari) +17s
  4. Nico Rosberg (Mercedes) +24s
  5. Valtteri Bottas (Williams) + 34s
  6. Daniil Kvyat (Red Bull Racing) + 35s
  7. Sergio Perez (Force India) +50,9s
  8. MAX VERSTAPPEN (Toro Rosso) +51,4s
  9. Carlos Sainz (Toro Rosso) +52,8s
  10. Felipe Nasr (Sauber) +1m30s

  Stand in het WK na 13 van de 19 races:

  1. Lewis Hamilton 252 punten (+0)
  2. Nico Rosberg 211 (+12)
  3. Sebastian Vettel 203 (+25)

  11. MAX VERSTAPPEN 30 (+4)