Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Iran en Nederland willen nauwere banden met elkaar

Iran wil nauwere banden met Nederland. En dat is wederzijds, blijkt uit het bezoek van minister Bert Koenders aan Teheran vandaag.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders praat met een vertegenwoordiger van de Iraanse regering na aankomst op de luchthaven van Teheran.
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders praat met een vertegenwoordiger van de Iraanse regering na aankomst op de luchthaven van Teheran. Foto ANP / Jerry Lampen

Iran wil het verleden achter zich laten en de goede relatie met Nederland herstellen. Dat zei de Iraanse minister Mohammed Javad Zarif van Buitenlandse Zaken vandaag tijdens een ontmoeting met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Koenders is vandaag in Iran.

Perspectief voor Nederland

Zarif noemde de olie- en gasindustrie, de watersector en de landbouw als voorbeelden waar hij perspectief ziet voor het Nederlandse bedrijfsleven. Zarif noemde het “jammer” dat de eeuwenoude relatie tussen de twee landen de afgelopen jaren heeft geleden onder de economische sancties tegen Iran.

Nederland en Iran onderhouden volgens persbureau ANP al meer dan 390 jaar diplomatieke relaties. Koenders is de eerste Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken die sinds 2001 Teheran aandoet. Het bezoek is mogelijk geworden doordat Iran in juli met de wereldmachten een akkoord sloot over zijn nucleaire programma.

Koenders zei vandaag in Teheran dat Nederland de economische, politieke en culturele banden met Iran wil versterken. Hij noemde het gesprek met Zarif “zeer productief”.

Volgens Zarif zal Nederland als voorzitter van de Europese Unie in de eerste helft van volgend jaar een belangrijke rol gaan spelen in de implementatie van het nucleair akkoord.

De Iraanse minister bekritiseerde het gebrek aan vertrouwen in het akkoord bij Amerikaanse politici. Wat hij hen de laatste maand heeft horen zeggen “geeft geen vertrouwen”, aldus Zarif.

Ook andere Europese politici bezochten Iran

Koenders is niet de eerste Europese bewindsman die afreist naar Iran om de banden aan te halen. Onder anderen Duitse, Franse, Britse en Italiaanse ministers gingen hem al voor. Zij hopen allemaal te profiteren van de economische kansen die ontstaan als de sancties verdwijnen.

Later vandaag spreekt Koenders nog met president Hassan Rohani en Ali Larijani, de invloedrijke voorzitter van het parlement. Morgen gaat hij naar Isfahan.

Minister Koenders is ervan overtuigd dat Iran een bijdrage kan leveren aan oplossingen voor conflicten in Syrië en andere landen in die regio. Dat meldt de RVD. In Teheran zei Koenders hierover:

“Iran is een belangrijke speler. Nederland ziet graag dat het land een constructieve rol speelt in landen als Syrië en Jemen.”