Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Syriza wint verkiezingen - Tsipras: verder met vorige coalitiepartner

De stembussen in Griekenland zijn gesloten en de partij van demissionair premier Tsipras stevent af op een overwinning. In een toespraak bedankte Tsipras zijn achterban en kondigde aan met zijn vorige coalitiepartner Onafhankelijke Grieken verder te gaan.

Syriza-leider Alexis Tsipras begroet zijn achterban na het winnen van de Griekse verkiezingen.
Syriza-leider Alexis Tsipras begroet zijn achterban na het winnen van de Griekse verkiezingen. Foto: Reuters / Alkis Konstantinidis

De linkse partij Syriza van demissionair premier Alexis Tsipras is opnieuw de grootste partij van Griekenland. Na het tellen van 99 procent van de stemmen, had Syriza 35,47 procent van de stemmen, goed voor 145 van de 300 zetels.

De conservatieve partij Nieuwe Democratie (ND) eindigde op de tweede plek met 28,09 procent van de stemmen (75 zetels). Zondagavond was nog niet duidelijk of Syriza op eigen kracht een regering kan vormen, of op zoek moet naar een partner.

Tsipras heeft coalitiepartner nodig

Tsipras kondigde aan dat hij, mocht hij een coalitiepartner nodig hebben, wederom met ANEL (de Onafhankelijke Grieken, naar verwachting tien zetels) in zee zou gaan.

Tsipras schreef in augustus nieuwe verkiezingen uit nadat hij een akkoord had bereikt met de regeringen van de andere eurolanden en het IMF over de redding van de Griekse economie. Hij ziet zijn herverkiezing als een verduidelijking van zijn mandaat.

Leider Nieuwe Democratie erkent verlies

Evangelos Meimarakis, de leider van de centrumrechtse partij ND en de voornaamste rivaal van Tsipras, gaf al bij 25 procent van de getelde stemmen zijn verlies toe. Volgens Meimarakis ligt de hoogste prioriteit nu bij het vormen van een regering.

“Het lijkt erop dat Syriza met hun leider Tsipras de grootste partij wordt. Ik feliciteer hem hierbij en wil er bij hem op aandringen dat hij een regering vormt die we nodig hebben.”

Met ruim 67 procent van de stemmen geteld krijgt het linkse Syriza 145 van de 300 zetels in het Griekse parlement. Nieuwe Democratie blijft steken op 75. De uitslagen worden live bijgehouden op deze site.

Europese felicitaties voor Tsipras

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem feliciteerde Tsipras met de overwinning van zijn partij. Hij zegde toe weer nauw met een nieuwe Griekse regering samen te willen werken en door te willen gaan met Griekenland te steunen met zijn ‘ambitieuze hervormingsinspanningen’.

“Ik kijk nu vooruit naar de snelle vorming van een nieuwe regering met een sterk mandaat om de hervormingen in Griekenland voort te zetten.”

Ook Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, heeft Tsipras gefeliciteerd met de overwinning van Syriza. Ook Schulz hoopt op een snelle regeringsformatie, zo zei hij op Twitter.

Twitter avatar EP_President EP President I’ve just congratulated @tsipras_eu for #Syriza victory in #Greece elections. Now a solid government ready to deliver is needed quickly

De Franse president Hollande noemde de overwinning van Tsipras een ‘belangrijk succes’ voor zowel Griekenland als Europa. Hollande sprak tijdens een staatsbezoek aan Marokko. Hij zei daarbij dat hij van plan is om in de komende weken nog een bezoek te brengen aan Athene.

Tsipras rekent af met kritische ex-partijleden

Door zijn overwinning laat Tsipras zien dat hij weinig last heeft gehad van het kritische deel van zijn partij, dat zich onlangs afsplitste. De groep, die zich sterk afzette tegen de euro en voor een terugkeer naar de drachme was, heeft het Tsipras niet moeilijk kunnen maken.

Het extreemrechtse Gouden Dageraad is momenteel de derde partij met zo’n 7 procent van de stemmen. Gouden Dageraad, waarvan diverse kopstukken terechtstaan wegens geweldsmisdrijven en racistische uitlatingen, doet het iets beter dan in de vorige verkiezingen en komt halverwege de telling uit op 19 zetels.