Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Roda JC en Feyenoord aan elkaar gewaagd, Ajax verslaat Excelsior

Roda JC en Feyenoord speelden in een aantrekkelijk duel gelijk met 1-1. Ajax verslaat Excelsior gemakkelijk met 2-0. Verder heeft Vitesse zich simpel voorbij De Graafschap gevoetbald met 3-0 en heeft FC Groningen AZ geklopt met 2-0.

Speler van Feyenoord Michiel Kramer kopt de bal langs Roda JC keeper Benjamin Van Leer voor de 0-1.
Speler van Feyenoord Michiel Kramer kopt de bal langs Roda JC keeper Benjamin Van Leer voor de 0-1. Foto ANP

Roda JC en Feyenoord hebben in een boeiende wedstrijd 1-1 gelijkgespeeld. In het dynamische duel vol kansen gingen de clubs gelijk op. Ze behouden hun toppositie in de eredivisie.

Ajax verstevigde zondag de koppositie van de eredivisie met een zege zonder franje op een pover Excelsior: 2-0.

Vitesse heeft zijn derde competitiezege van het seizoen geboekt. De Arnhemmers waren thuis in een Gelderse derby veel te sterk voor De Graafschap, dat na zes duels nog altijd zonder punten is. Het duel eindigde in 3-0.

Bekerwinnaar FC Groningen versloeg AZ thuis met 2-0.

Roda JC vs. Feyenoord

Feyenoord begon sterk. Na 20 minuten kwam de Rotterdamse club op voorsprong door een kopbal van Michiel Kramer, na een voorzet van Rick Karsdorp. Lang konden zij niet van de voorsprong genieten. Zeven minuten later maakt Hicham Faik de gelijkmaker met een krullende vrije trap van 20 meter afstand.

De tweede helft bleef amusant, waarin Roda JC het de Rotterdammers zeker in het begin lastig maakte, maar het resulteerde niet in een treffer. Feyenoord krabbelde later weer op. Op de laatste minuut van de extra tijd wist Feyenoorder Dirk Kuijt de bal nog verrassend op de lat te koppen.

Roda JC eert Nanninga

De thuiswedstrijd van Roda JC begon met het stilstaan bij het overlijden van clubicoon Dick Nanninga. Terwijl zijn familie in de middencirkel van het veld stond, werd op de grote schermen in het stadion een filmpje vertoond met hoogtepunten van de oud-international.

De spelers van Roda en Feyenoord kwamen het veld op lopen door een erehaag die werd gevormd door oud-ploeggenoten van Nanninga, die allemaal een zwart shirt droegen met daarop ‘zijn’ rugnummer 13. Nanninga stierf op 21 juli, op 66-jarige leeftijd.

Feyenoord-spits Eljero Elia kreeg voor het eerst een basisplaats van trainer Giovanni van Bronckhorst. Aanvankelijk dreigde Elia de wedstrijd in Kerkrade te moeten missen. De 28-voudig international werd maandag met rood uit het veld gestuurd. Omdat de verklaringen van de betrokkenen niet overeen kwamen, besloot de tuchtcommissie van de KNVB Elia vrij te spreken.

Ook bij Roda JC vond op het laatste moment nog een wisseling plaats. Mitchel Paulissen raakte in de warming-up geblesseerd en werd in de basisopstelling vervangen door Richmond Boakye. De Ghanese spits, sinds kort in bezit van een werkvergunning, vierde zijn debuut in het geel-zwart van Roda.

Ajax vs. Excelsior

Het elftal van trainer Frank de Boer profiteerde van de uitglijders van Feyenoord en PSV in de zesde speelronde.Op zijn dooie gemak wandelde Ajax in de slotfase van de eerste helft met twee doelpunten richting de vijfde zege in zes competitieduels.

Anwar El Ghazi opende de score na 34 minuten met een doelpunt op bestelling. De meegereisde supporters van Ajax lieten na de tweede terugspeelbal van Joël Veltman op doelman Jasper Cillessen hun ongenoegen over het fantasieloze en trage positiespel blijken.

Vóór het openingsdoelpunt ging er veel fout bij Ajax. Jairo Riedewald schoot de bal een paar keer uit het smalle speelveld en El Ghazi trapte de bal na een vrije trap zelfs uit het kleine stadion. Sommige combinaties mislukten ook omdat de bal niet lekker rolde over het stroeve kunstgras.

Excelsior maakte het Ajax nauwelijks moeilijk. De blunderende doelman Filip Kurto hielp de bezoekers vlak voor rust zelfs een handje door een schot van Arek Milik in zijn eigen doel te stompen. De Pool startte weer op zijn vertrouwde positie centraal in de aanval, nadat hij tegen Celtic was gepasseerd. Drie dagen na de zware wedstrijd tegen Celtic kon Ajax zich kennelijk niet meer motiveren voor een goede tweede helft. (ANP)

Vitesse vs. De Graafschap

Door doelpunten van de Georgiërs Guram Kashia en Valeri Qazaishvili en de Albanees Milot Rashica van Vitesse eindigde het duel in 3-0.

De defensie van de ‘Superboeren’ werd al na vijf minuten gepasseerd. Aanvoerder Guram Kashia kopte een hoekschop van Lewis Baker fraai over doelman Hidde Jurjus in de verre hoek: 1-0. Een kwartier later stuurde rechtsback Kevin Diks, die even later geblesseerd uitviel, basisdebutant Dominic Solanke de diepte in. De jonge Engelse spits stelde vervolgens Valeri Qazaishvili in staat om de tweede treffer binnen te schuiven. Een kwartier voor tijd kon Milot Rashica nog eenvoudig de 3-0 maken.

Vitesse komt door de eenvoudige zege op de zevende plaats in de eredivisie, met tien punten. De Graafschap blijft laatste, zonder punten. De achterstand op nummer zeventien SC Cambuur is twee punten. (ANP)

FC Groningen vs. AZ

FC Groningen is dit seizoen in de eredivisie nog ongeslagen in de Euroborg. De vierde competitiewedstrijd voor eigen publiek leverde zondag een zwaarbevochten zege op. De bekerwinnaar versloeg AZ met 2-0. Daarmee herstelden de Groningers zich van de ontnuchterende nederlaag afgelopen donderdag in de Europa League tegen Olympique Marseille (0-3).

Bryan Linssen opende na een half uur de score. Na een fraaie dieptepass van Maduro kwam de bal via diverse tussenstations voor de voeten van Linssen, die koelbloedig raak schoot (1-0). Diep in blessuretijd besliste Mahi het duel met zijn vierde treffer als invaller.

Thuisploeg FC Groningen speelde met veel aanvalsdrang en dwong met een gevarieerde en snelle opbouw ook de nodige kansen af. Van AZ ging voor de rust amper dreiging uit. Trainer John van den Brom had na de nederlaag donderdag in Belgrado tegen Partizan (3-2) voor de Europa League vier wissels in zijn basisteam aangebracht. De wijzigingen zorgden niet voor enige verbetering. AZ speelde in de tweede helft met wat meer bezieling. (ANP)