Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Canada bereid 10.000 vluchtelingen uit Syrië op te vangen

De Canadese regering is bereid om de komende twaalf maanden 10.000 Syrische vluchtelingen op te vangen. Dat zegt minister van Migratie Chris Alexander. Zijn regering kwam eerder onder vuur te liggen toen bleek dat een familielid van de in Turkije verdronken peuter Alan asiel had aangevraagd in Canada.

Vluchtelingen wachten om geregistreerd te worden op Lesbos. Op het Griekse eiland zitten momenteel zo'n 25.000 vluchtelingen, voornamelijk uit Syrië.
Vluchtelingen wachten om geregistreerd te worden op Lesbos. Op het Griekse eiland zitten momenteel zo'n 25.000 vluchtelingen, voornamelijk uit Syrië. Foto ANP / Arie Kievit

De Canadese regering is bereid om de komende twaalf maanden 10.000 Syrische vluchtelingen op te vangen. Dat zegt minister van Migratie Chris Alexander.

Hij benadrukt wel dat de toezegging alleen kan worden nageleefd als de huidige regering ook na de verkiezingen van 19 oktober nog aan de macht blijft.

Administratieve procedure aangepast

Door een vereenvoudiging van de administratieve procedure kunnen 10.000 Syrische vluchtelingen eerder worden opgevangen in Canada dan aanvankelijk gedacht, zegt de conservatieve regering. Door de aanpassing in de procedure worden mensen die de burgeroorlog in Syrië ontvluchten voortaan meteen als vluchteling erkend. Alexander:

“Door deze mensen anders te kwalificeren, vergroten we het aantal mogelijke kandidaten voor immigratie in Canada.”

Daarnaast zet Canada meer ambtenaren in voor de procedures. Het land belooft aanvragen vanuit Syrië en Irak binnen zes maanden af te handelen.

Door de maatregelen moeten de duizenden vluchtelingen voor september 2016 opgevangen worden in Canada.

Eerder kritiek op het beleid van Canada

De Canadese regering kwam eerder deze maand onder vuur te liggen toen bleek dat een familielid van de in Turkije verdronken peuter Alan asiel had aangevraagd in Canada. Zijn verzoek zou zijn afgewezen omdat zijn papieren niet in orde waren. De linkse oppositie liet op campagnebijeenkomsten weten dat onder de huidige rechtse regering de asielprocedures veel te traag zijn.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).