Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Britse romanschrijfster Jackie Collins overleden

De Britse schrijfster Jackie Collins is overleden. Van haar boeken werden wereldwijd meer dan een half miljard exemplaren verkocht. Jackie Collins is het zusje van actrice Joan Collins.

Jackie Collins na de Academy Awards in 2014, op een feestje van Vanity Fair in Hollywood.
Jackie Collins na de Academy Awards in 2014, op een feestje van Vanity Fair in Hollywood. Foto EPA /Nina Prommer

De Britse schrijfster Jackie Collins is overleden. Dat meldt de BBC. Ze werd 77 jaar. Collins leed ruim zes jaar aan borstkanker.

Controversieel in de sixties

De Britse overleed in Los Angeles, waar ze woonde. Van haar boeken werden wereldwijd meer dan een half miljard exemplaren verkocht. Jackie Collins werd geboren in Groot-Brittannië en is het zusje van actrice Joan Collins (82).

Jackie Collins begon als tiener met schrijven. Haar eerste boek, The world is full of married men, werd een bestseller. Met haar seksueel getinte werk zorgde ze eind jaren zestig voor controversie. Zo werd haar debuut, een verhaal over een overspelige vrouw, verboden in Australië.

Haar tijd vooruit

In een verklaring schrijft haar familie dat Collins “baanbrekend was voor vrouwen in fictie en een enorm creatief iemand die miljoenen lezers voor meer dan veertig jaar heeft vermaakt”.

In een interview met persbureau Reuters in 2008 zei Collins dat The world is full of married men zijn tijd ver vooruit was.

Collins had meer succesvolle romans op haar naam staan: Hollywood Wives (1983) werd 15 miljoen keer verkocht en ook de Santangelo-boekenreeks was wereldwijd populair. In de reeks verschenen tussen 1981 en 2015 tien titels.

In de jaren tachtig werd Hollywood Wives verfilmd voor televisie. De mini-serie met Anthony Hopkins en Candice Bergen in de hoofdrol werd uitgezonden door televisiezender ABC.

In totaal schreef Collins 30 boeken.