Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Cultuur

Binnen / buiten Syrië

De beelden van migranten op het strand in Griekenland, in de modder in Macedonië of aan de grens met Hongarije zijn schrijnend. Zo schrijnend dat ze de aandacht afleiden van de toestand in Syrië zelf. Terwijl die de reden is dat mensen uit dat land zichzelf en hun dierbaren zo’n helletocht aandoen. Daarom vandaag tien fotosamenstellingen van het soort waarmee NRC doorgaans terughoudend is. Gruwelijke foto’s kunnen lezers van walging snel doen doorbladeren, en schieten dan hun doel voorbij. Fotoredacteur Natalia Toret heeft ze vandaag telkens gezet naast een foto van het soort dat u inmiddels kent: dat van vluchtelingen onderweg. Ook gruwelijk, trouwens. Maar ook in gruwelijk zijn er gradaties. Binnen Syrië, buiten Syrië. Zou u níet vluchten?
Hans Nijenhuis, chef opinie

Deze fotoreportage stond in de opiniebijlage van NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag.
Links: in Douma, nabij de Syrische hoofdstad Damascus, na aanvallen van het regime-Assad, augustus 2015. Rechts: In Gevgelija, Macedonië, september 2015.
Links: In Douma, Syrië, augustus 2015. Rechts: In Roszke, op de Hongaars-Servische grens, augustus 2015
Links: In Douma, Syrië, augustus 2015. Rechts: In Presevo, vlak over de Servische grens, augustus 2015
Links: in Douma, Syrië, augustus 2015. Rechts: Nabij Hogros, Hongarije, nadat de Hongaarse oproerpolitie met traangas heeft geschoten
Links: in Douma, Syrië, doden in een noodhospitaal, augustus 2015 Rechts: in de trein, van Macedonië naar Servië, augustus 2015
Links: in Aleppo, Syrië, na luchtaanvallen van het regime-Assad, september 2015 Rechts: In Nickelsdorf, Oostenrijk, september 2015
Links: in Douma, Syrië, wordt een Syrisch kind binnengebracht in een noodhospitaal, augustus 2015 Rechts: bij de Servisch-Hongaarse grens draagt een vrouw haar baby in een vluchtelingenkamp. Augustus 2015.
Links: in Douma, Syrië wacht een gewonde jongen op behandeling in een noodhospitaal, augustus 2015 Rechts: op het Griekse eiland Lesbos, een jongen houdt zichzelf warm in een warmtedeken na zijn overtocht uit Turkije, september 2015.
Links: in Douma, na bombardementen van het regime-Assad, augustus 2015 Rechts: honderden migranten wachten op doortocht naar Duitsland op het station van Boedapest, september 2015.
Links: in Douma, Syrië wacht een man met zijn twee kinderen in een noodhospitaal, augustus 2015. Rechts: op de Hongaarse grens. Een man draagt zijn twee kinderen, september 2015