Bezoekjes hier en daar, topvrouw van het jaar

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Veel bezoekjes deze week. Zo is staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs maandag in het Drenthse Emmen te vinden, waar hij met ondernemers, onderwijsinstellingen en lokale overheden gaat praten over ‘de behoefte aan vakmanschap in techniek’.

Diezelfde dag reist de Raad van Bestuur van de Europese Investeringsbank - eigendom van alle 28 lidstaten - af naar Den Haag voor een driedaags bezoek aan Nederland. Op het programma onder meer een top over de financiering van het MKB, samen met minister Henk Kamp (EZ).

Neerlands oudste circus, Circus Herman Renz, verkeert in geldnood. Onlangs kreeg het een maand uitstel van betaling voor een belastingschuld van 130.000 euro. Een benefietconcert in Eindhoven moet helpen de deuren van het 117-jaar oude circus open te houden.

2. Ook dinsdag een opening, nu met een koninklijk tintje. De Nederlandsche Bank heeft een nieuw bezoekerscentrum waar jongeren én Koningin Maxima door middel van games en speurtochten in de wonderlijke wereld der DNB duiken.

Diezelfde dag treffen de familie Ter Haar, tot september 2013 eigenaar van de failliete reisgroep Oad, en Rabobank elkaar (opnieuw) in de rechtbank. De oprichtersfamilie vordert 80 miljoen euro van de bank die zij verantwoordelijk houdt voor het faillissement.

3. Woensdag weer een koninklijk bezoek. Ditmaal is het de beurt aan Willem-Alexander, die lintjes mag knippen bij het nieuwe distributiecentrum van webwinkel Wehkamp in Zwolle.

Cijfers, cijfers, cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ook die dag. Over onder meer ‘de kwaliteit van leven in Nederland’ en ramingen van de groei van de economie en banen.

Zin in een Duits avontuurtje? De Duits-Nederlandse Handelskamer heeft woensdag namelijk omgedoopt tot Duitslanddag. In De Fabrique in Utrecht leer je zakendoen met onze oosterburen. NRC Q’s Bo&Caro weten er alles van.

4. Wordt het Manon van Beek (Accenture Nederland), Frederieke Leeflang (Boekel NV) of Annemieke Nijhof (Tauw Group BV)? Vorig jaar was de eer aan Nienke Meijer van Fontys Hogescholen om tot Topvrouw van het Jaar gekroond te worden. Donderdag wordt duidelijk wie haar opvolgt.

Na bijna 14 jaar, 108 dijkversterkingen, goed voor 325 kilometer aan dijkbekleding komt er die dag ook een eind aan projectbureau Zeeweringen. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur is in Kamperland (bezoekje!) om symbolisch de laatste steen te leggen.

Dat pakt nog best goed uit, klanten niet meer aan het huilen maken. Ryanair-topman Michael O’Leary - bekend om zijn niet al te genuanceerde uitspraken - besloot dit voorjaar tot een charmeoffensief. Het eerste goede nieuws om donderdag tijdens de jaarvergadering te vieren: Schiphol is binnen.

5. Nog geen locatie voor de vrijdagmiddagborrel? How about München? Oktoberfest is daar weer in volle gang: de plek om bier te drinken én miljoenendeals te sluiten. Vraag maar aan superinvesteerder Warren Buffett.

    • Eva Oude Elferink