Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Akkoord ligt klaar om regeringscrisis Burkina Faso te bezweren

Soldaten van de Presidentiële Garde op een pantservoertuig in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou.
Soldaten van de Presidentiële Garde op een pantservoertuig in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou. Foto: Reuters / Joe Penney

Onderhandelaars uit buurlanden van Burkina Faso hebben een conceptakkoord gesloten dat de regeringscrisis in het West-Afrikaanse land moet bezweren. Dat meldt persbureau Reuters.

De Senegalese president Macky Sall maakte op een persconferentie in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou bekend dat het conceptakkoord klaar is en dinsdag wordt voorgelegd op een conferentie van staatshoofden in Nigeria. Senegal is dit jaar de voorzitter van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband ECOWAS.

In Burkina Faso werd vorige week de voltallige interim-regering gegijzeld door soldaten van de Republikeinse Garde, een elite-eenheid binnen het leger. Interim-president Kafondo werd afgezet, alle instituties van de overgangsregering ontbonden en er werd een nieuw bewind aangesteld onder leiding van generaal Gilbert Diendéré.

Verkiezingen gaan door, supporters Compaoré doen weer mee

In het akkoord wordt benadrukt dat de parlementaire en presidentiële verkiezingen moeten doorgaan, maar dat nu ook supporters van de verdreven president Compaoré mogen meedoen.

Compaoré werd in oktober vorig jaar na 27 jaar afgezet tijdens een volksopstand, nadat hij had geprobeerd middels een grondwetswijziging zichzelf opnieuw verkiesbaar te stellen. De interim-regering, die moest toewerken naar nieuwe verkiezingen, bepaalde dat aanhangers van Compaoré niet verkiesbaar zouden zijn.

Een woordvoerder van een aantal Burkinese maatschappelijke organisaties liep op de presentatie vooruit en noemde het ECOWAS-akkoord ‘beschamend’. De groep namens wie Kam spreekt was betrokken bij de opstand tegen Compaoré.