Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Koningshuis

Wat ik eigenlijk had willen zeggen

Tientallen mensen gaven gehoor aan onze oproep ‘Schrijf uw eigen Troonrede in 100 woorden’. Veel inzendingen gingen over vluchtelingen, natuurlijk, en over milieu. In deze bijlage vindt u een selectie. En op nrc.nl vindt u er nog meer.

Landgenoten, ik heb een idee. We gaan eindelijk de massale belastingontduiking en -ontwijking door Nederlandse bedrijven aanpakken. Alles wat ze in ontwikkelingslanden ontduiken, 460 miljoen per jaar, wordt voortaan daar besteed. In wat de VVD zo graag ‘de eigen regio’ noemt. En alles wat verder via de Zuidas wordt ontdoken – honderden miljoenen, vermoedelijk nog meer – besteden we aan echte verduurzaming van onze economie, waartegen we ons ook niet voor de rechter gaan verzetten, natuurlijk. Dat gaat gelijk klimaatverandering tegen en scheelt ook weer armoede, onrecht en vluchtelingenstromen. Tot slot: er is geen overschot aan knuffels, wat de autoriteiten ook beweerden in deze. Je kunt namelijk nooit genoeg knuffels krijgen. Hoera hoera hoera!