Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

VS is geen eiland

Ze waren best grappig, de verzamelde ministers van Financiën en centrale bankiers. Na de G20, begin september, beloofden ze elkaar plechtig om niet te vervallen in een muntoorlog. Geen cascade aan devaluaties om hun economie een duwtje te geven. Waarna Draghi (ECB) en Kuroda (Bank of Japan) de geldpersen thuis nog een drupje olie gaven. Met onder meer als doel het goedkoop houden van de eigen munt. Geen wonder dat Yellen (Fed) het voorlopig niet aandurft om de rente te verhogen. Dat dreigt immers de dollar te stuwen. Zelfs de VS is geen afgesloten eiland in de economische wereldzee. Bovendien is er geen inflatie te bespeuren, stijgen de lonen slechts matig en zijn er Chinese zorgen. Toch is de nulrente niet langer normaal bij de huidige Amerikaanse groei. Te lang wachten zou zich later dan ook kunnen wreken. Maar het afwachten mag dan misschien niet terecht zijn, het is wél begrijpelijk.