Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Verzekeraars onderuit op beurs na uitblijven renteverhoging

Het rentebesluit van de Fed domineerde vrijdag de stemming op de beurzen. In negatieve zin.

Vrijwel all aandelenbeurzen sloten vrijdag lager. Het besluit van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, om de rente onveranderd te laten, had grote invloed op het handelssentiment. Ook in Europa. De AEX-index met de 25 grootste beursfondsen, daalde met 2,4 procent.

Beleggers hechtten vrijdag kennelijk meer waarde aan de zorgen van de Fed over de toestand van de wereldeconomie dan aan het vooruitzicht van een aanhoudend lage rente in de Verenigde Staten.

Normaal gesproken vertaalt een lage rente zich in een hogere waarde van aandelen, obligaties en vastgoed. Maar beleggers verkochten vrijdag vooral hun aandelen. Dat kan komen door de reden waarom een renteverhoging uitbleef: te veel onzekerheid over de kracht van de wereldeconomie. Onzekerheid – daar houden beleggers niet van. Daarnaast kan de negatieve reactie ook komen omdat beleggers vrezen dat de aanhoudend lage rente tot een luchtbel leidt.

Zeker is dat in al die scenario’s verzekeraars vooral last hebben van de korte rente. Levensverzekeraars zijn aan de ene kant grote beleggers: een beursdaling werkt daardoor als een soort Droste-effect versterkt door in hun eigen koers. Daarnaast moeten zij de waarde van hun verplichtingen berekenen aan de hand van de rente. Hoe lager die is, hoe meer kapitaal nodig is om op termijn aan de verplichtingen te voldoen.

Levensverzekeraars hebben, net als pensioenfondsen overigens, veel last van die lage rente. Aegon was mede daardoor de grootste daler op de Amsterdamse beurs. Het aandeel van de verzekeraar verloor 6,1 procent van zijn waarde. Aegon heeft daarnaast een groot deel van haar activiteiten in de VS. Ook Delta Lloyd (-4,8 procent) en ING (-4,2 procent) daalden bovengemiddeld.