Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Tsjechië: als vluchtelingenquotum er komt, vechten we dat juridisch aan

Anti-EU-vlaggen tijdens een protest in Praag op 12 september.
Anti-EU-vlaggen tijdens een protest in Praag op 12 september. Foto: EPA / Filip Singer

Als de lidstaten van de Europese Unie besluiten tot het verplicht verspreiden van asielzoekers, gaat Tsjechië dat quotum aanvechten bij het Europese Hof voor Mensenrechten. Dat heeft vicepremier Pavel Belobradek aangekondigd in de Tsjechische krant Pravo, meldt persbureau AFP.

“Het zal moeilijk zijn om tegen onze wil in te gaan. Dat zal uitmonden in een juridisch gevecht.”

Tsjechië is een van de vier Oost-Europese landen die zich fel verzetten tegen het verplicht verdelen van 120.000 vluchtelingen. Naast Tsjechië zijn dat Hongarije en Slowakije en ook Polen, dat wel een iets minder harde toon aanslaat.

Over het plan, dat opgezet is door Duitsland en Frankrijk, wordt aanstaande dinsdag gestemd op een speciaal ingelaste Europese top. Tijdens een bijeenkomst vorige week slaagden de lidstaten er niet in om consensus te bereiken over het plan.

Volgens Belobradek is zijn land bereid om vrijwillig vluchtelingen op te nemen, maar is het een probleem dat zij eigenlijk naar Duitsland willen.

“Moeten we ze opsluiten en niet laten gaan, omdat ze ander naar Duitsland vertrekken en weer worden teruggestuurd? Ik kan me dat niet voorstellen.