Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Topman ABN Amro verzweeg nevenfunctie bij koninklijke familie’

CFO Kees van Dijkhuizen tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van ABN Amro dit jaar.
CFO Kees van Dijkhuizen tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers van ABN Amro dit jaar. Foto ANP / Remko de Waal

Financieel directeur van ABN Amro Kees van Dijkhuizen heeft een nevenfunctie verzwegen bij een stichting die toezicht houdt op het vermogen van de koninklijke familie en die erfenissen van de familieleden afwikkelt. Dat blijkt na onderzoek van de Volkskrant.

De bestuursfunctie bij Stichting Bewind staat niet vermeld op de website van de bank of in het jaarverslag. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nederlandse staat zouden wel op de hoogte zijn van de functie.

Beursgang

De verzwijging is in het kader van transparantie extra gevoelig omdat ABN Amro naar de beurs wil en DNB al eerder dit jaar kritiek uitte op het gebrek aan transparantie over nevenfuncties aan de top van de bank.

In maart bleek dat bestuurders van ABN Amro een flinke salarisverhoging kregen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) besloot toen de beursgang uit te stellen.

Persoonlijke levenssfeer van Oranjes

Van Dijkhuizen reageert op het nieuws via een woordvoerder tegenover de Volkskrant dat “bij wijze van uitzondering” besloten is de nevenfunctie niet te melden vanwege de “hoge sensitiviteit en privacy”. De nevenfunctie raakt volgens de bank “de persoonlijke levenssfeer van de koninklijke familie”. Volgens ABN Amro is er “geen enkele aanwijzing” voor een tegenstrijdig belang.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst beheert Van Dijkhuizen niet zelf het vermogen van de Koninklijke familie maar houdt hij slechts toezicht op de vermogensbeheerder.