‘Tien doden en honderd gewonden’ na coup in Burkina Faso

Anti-coupdemonstranten bij een barricade in hoofdstad Ouagadougou, Burkina Faso.
Anti-coupdemonstranten bij een barricade in hoofdstad Ouagadougou, Burkina Faso. Foto Reuters / Joe Penney

Twee dagen na de coup door de Presidentiële Garde in Burkina Faso zijn minstens tien doden en honderd gewonden gevallen tijdens massale protesten op straat, meldt persbureau Reuters op basis van een bron van een groot ziekenhuis in het land.

Demonstraties werden donderdagavond al hard neergeslagen in de hoofdstad Ouagadougou, waarbij enkele doden vielen. De meeste gewonden zouden nu behandeld worden voor schotwonden, aldus de ziekenhuismedewerker tegen Reuters.

regering gegijzeld

Vorig jaar oktober werd bij een volksopstand president Blaise Compaoré afgezet. Nu hebben aan Campaoré getrouwe militairen de overgangsregering opzij geschoven.

Donderdag werd generaal Gilbert Diendéré benoemd tot staatshoofd, nadat zijn troepen de overgangspresident, de premier en enkele ministers van Burkina Faso een dag eerder hadden gegijzeld. Diendéré was jarenlang hoofd van de geheime dienst en adviseur van Compaoré.

Inmiddels is de voormalige interim-president Michel Kafando vrijgelaten. Ook twee gegijzelde ministers waren weer op vrije voeten. Volgende maand zouden er verkiezingen zijn.

Afrikaanse Unie schorst Burkina Faso

Burkina Faso is vanwege de staatsgreep in het land geschorst door de Afrikaanse Unie (AU). De organisatie van Afrikaanse landen dreigt bovendien met sancties als de coupplegers de interim-regering niet herstellen. De militairen krijgen tot 22 september van de AU.

Lees ook het achtergrondartikel in NRC Handelsblad: Doden bij protest tegen coup in Burkina Faso.