‘Splitsing Delta kost te veel banen en duurzaamheid’

De topman van energiebedrijf Delta begint komende week een laatste offensief om zijn bedrijf te redden.

Arnoud Kamerbeek, bestuursvoorzitter van het geplaagde Zeeuwse energiebedrijf Delta zou Peter Terium, baas van de Duitse energiereus RWE, graag „live” aan de tand voelen, in een openbaar debat. „Maar dat durft ie toch niet, want ik heb de feiten aan mijn kant”, zegt Kamerbeek uitdagend op een paar stappen van de Tweede Kamer.

Kamerbeek, wiens kantoor in Middelburg staat, is dezer dagen veel in Den Haag te vinden. Hij voert een laatste offensief om zijn bedrijf te redden. Inzet is de Splitsingswet die Delta in stukjes dreigt te hakken. Op de achtergrond speelt een harde strijd tussen ‘duurzaam’ en steenkool.

De Splitsingswet van 2006 vereist dat de netwerken van energiebedrijven gesplitst moeten worden van de stroomproductie. Zo zouden de commerciële energiebedrijven kunnen concurreren zonder dat de levering in gevaar zou worden gebracht. Nederland heeft de meest drastische splitsing doorgevoerd van alle EU-landen.

Het leidde ertoe dat Nuon in handen kwam van het Zweedse Vattenfall, terwijl Essent door RWE werd overgenomen. Allebei bedrijven die hun netwerken wel juridisch, maar niet feitelijk hebben afgesplitst en nu voor een belangrijk deel teren op de inkomsten uit het energietransport.

Het Zeeuwse Delta en het Zuid-Hollandse Eneco hebben de splitsing altijd aangevochten. Afgelopen juni bepaalde de Hoge Raad dat er geen juridische bezwaren zijn tegen de splitsing. Eind september bepaalt de Tweede Kamer uiteindelijk of die splitsing ook ‘wenselijk’ is en wordt de splitsing al dan niet vervat in de nieuwe Wet Stroom. Eneco en Delta blijven tot het laatst vechten. Splitsing betekent een verlies van honderden banen bij de twee meest duurzame energiebedrijven. Werkgelegenheid én duurzaamheid zijn in het geding, zeggen ze.

Waarom is Kamerbeek juist zo gebeten op Terium, de Nederlander die RWE leidt? „Hij speelt dubbelspel”, zegt Kamerbeek. In het Financieele Dagblad stelde Terium vorige week dat het Duitse netwerk „uitermate belangrijk” is voor RWE dat hevig te leiden heeft van de Duitse Energiewende en onlangs een hele grote nieuwe kolencentrale in werking stelde in Eemshaven. Kamerbeek: „En tegelijkertijd een dreigbrief sturen naar de regering dat ze moeten gaan splitsen omdat Essent (nu onderdeel RWE) indertijd ook gesplitst is. Maar, hamert de Delta-topman op zijn bureau: „Essent is helemaal niet gesplitst.”

Hoezo niet? Nuon en Essent zijn toch losgekoppeld?

„Het commerciële bedrijf van Nuon en het commerciële bedrijf van Essent zijn geen dag gesplitst geweest. Ze zijn meteen overgegaan naar een groter geheel waarin ook een netwerk zit. Nuon naar Vattenfall met gigantische netwerken in Zweden en Duitsland, Essent naar RWE met eveneens netwerken in Duitsland. De vier bedrijven waarmee Eneco en Delta in Nederland moeten concurreren zijn grote buitenlandse bedrijven die niet gesplitst zijn: Nuon, Vattenfall, Eon en GDF-Suez.”

Maar toch wil de regering de Splitsingswet gewoon doorzetten.

„Er is een loopgravenoorlog ontstaan: zo is het besloten en zo gaan we het doen. Ik heb contact met alle politieke partijen en ik krijg van alle kamerleden te horen ‘je hebt gewoon gelijk’. PvdA-kamerlid Jan Vos heeft eind vorig jaar al gezegd dat de Splitsingswet niet meer van deze tijd is.”

De regeringspartijen liggen aan de ketting van de coalitie. Die gaan ze niet verbreken voor een energiebedrijfje uit Zeeland.

„De tijd zal het leren. Als we toch moeten splitsen gaat het commerciële deel van Delta in de verkoop. Dat moet wel, omdat we als gesplitst bedrijf minder kredietwaardig worden.”

En wat gebeurt er dan met de kerncentrale in Borssele?

„Dat wordt een probleem, want die mogen we niet zomaar verkopen.”

Hoeveel banen zijn er in het geding?

„Bij ons tot 800 van de 1800, vooral bij staffuncties en ondersteunende diensten. Daar heeft een mogelijke koper er zelf ook al genoeg van. Dat banenverlies komt in een krimpregio waar recent al drie bedrijven over de kop zijn gegaan. Ik begrijp niet dat de politiek niet ingrijpt. Ook niet als het om duurzaamheid gaat. Eneco en Delta zijn koplopers. Wij sluiten kolencentrales, wij investeren in wind en in zonne-energie. Delta produceert nu al 17 procent duurzaam, dat is over twee jaar 40 procent. Splitsing betekent dat je twee Nederlandse bedrijven de nek omdraait en dat de Nederlandse regering naar Stockholm moet om te kijken of er iemand een windpark wil bouwen. Zonder Nederlandse elektriciteitsbedrijven worden beslissingen over duurzame energie straks genomen in Stockholm, Essen en Parijs.”