Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

‘Schieten en dan hard wegrennen’

In lang vervlogen tijden, toen we nog grappen maakten over Duitsland en Mart Smeets nog niet was betrapt op dopingverdoezeling, mompelde de NOS ankerman bij olympische beelden van het onder een zware sneeuwhemel gehouden onderdeel biatlon: „Schieten in het bos en dan hard wegrennen – dat winnen de Duitsers.”

Dat alles lijkt ver weg als je nu Jorran Klaassens aan het werk ziet, de 24-jarige aspirant-historicus uit Leiden waarmee de zon is doorgebroken in deze sport. Want waarom wachten tot de donkere dagen? Klaassens is de vaandeldrager van de Target Sprint in Nederland, de zomervariant van de biatlon, waarvan dit weekend het NK wordt gehouden. Het sprinten en schieten is gebleven, maar het bos is nergens meer voor nodig – en die aan de voeten flipflappende ski’s ook niet. Klaassens begon al op zijn elfde en met een beetje geluk is hij er nog bij als zijn sport olympisch wordt, in 2020 of 2024. Voor dat tweede jaar is Hamburg kandidaat. Dat zou wat wezen: een Nederlander die zich in het wuivend groen bij het Volksparkstadion naar de zege schiet. In de 88ste minuut. Of halen we er nu te veel bij?