Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Cuba maakt zich op voor eerste bezoek van paus Franciscus

Foto Carl Court/Getty Images

De staatspropaganda in Cuba heeft gezelschap gekregen van billboards die paus Franciscus verwelkomen, die vanaf zaterdag het eiland (11 miljoen inwoners) bezoekt. In de eerste decennia na de revolutie van 1959 waren veel kerkelijke activiteiten verboden. Later kreeg de Kerk meer ruimte. In 1998 bracht Johannes Paulus II een beladen bezoek aan Cuba. De kerkvorst, die eerder het communisme in zijn vaderland Polen bestreed, bepleitte toen dat Cuba zich opende voor de wereld en vice versa. De Argentijn Franciscus krijgt kritiek van dissidenten omdat hij niet kritisch genoeg zou zijn jegens het Castro-regime.