Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Producent: Michiel de Ruyter doet niet meer mee voor Gouden Kalf

2014-07-02 13:50:29 LELYSTAD - Frank Lammers in zijn rol van Michiel de Ruyter tijdens opnames op het Markermeer voor de film Michiel de Ruyter. ANP KIPPA PIROSCHKA VAN DE WOUW

De film over zeeheld Michiel de Ruyter doet volgens producent Klaas de Jong niet meer mee met de Gouden Kalveren. Hij is ontevreden over het aantal genomineerde publieksfilms, meldt persbureau ANP. Het Nederlands Film Festival laat echter weten dat de nominaties gewoon blijven staan.

Michiel de Ruyter, een van de grootste bioscoopsuccessen van het afgelopen jaar, kreeg twee nominaties, voor beste acteur (Frank Lammers) en beste regisseur (Roel Reiné). Gooische Vrouwen II, met twee miljoen verkochte kaartjes de best bezochte Nederlandse film van de afgelopen dertig jaar, werd helemaal genegeerd. De producent wil dat er in de toekomst dan ook een apart Gouden Kalf komt voor publieksfilms.

“Het is geen onvrede over het gebrek aan waardering voor Michiel de Ruyter. Maar het Kalveren-gala is al jaren een elitair feestje voor arthousefilms.”

Het filmfestival laat in een reactie tegenover ANP weten dat de nominaties van Michiel de Ruyter voor regisseur Reiné en hoofdrolspeler Lammers blijven staan.

“Deze nominaties zijn een vorm van vrije meningsuiting van collega’s en worden niet gecensureerd.”

Michiel de Ruyter maakt ook nog steeds deel uit van de competitie om het Gouden Kalf van het Publiek, omdat de nominatie daarvoor is bepaald op basis van bezoekersaantallen. De vertoningen van de film tijdens het NFF komen wel te vervallen.

Academy-systeem

Het systeem achter de Gouden Kalveren is dit jaar op de schop gegaan, met de bedoeling om de prijs wat meer prestige te geven. Tot nu toe werden de nominaties en de prijzen bepaald door een jury, maar sinds dit jaar wordt gewerkt met het zogeheten academysysteem (het systeem van de Oscars).

Leden van de Academy - in totaal zijn het er 465, van wie er 324 hebben gezegd te zullen gaan stemmen - bepalen welke films, documentaires en acteurs worden genomineerd en gaan ook over de uiteindelijke winnaars.

Het NFF begint komende donderdag in Utrecht. De Gouden Kalveren worden op vrijdag 2 oktober uitgereikt.