Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Capabel

Zou er één beroep zijn, waarin het wél een compliment is als je ‘de bedrijfsleider’ wordt genoemd? Waarschijnlijk alleen als je officieel de bedrijfsleider bent, en dan is het niet echt een compliment maar meer een constatering. Toen Rottenberg Samsom eenmaal ‘de bedrijfsleider’ had genoemd, wist je: nu gaan we ons Samsom allemaal voorstellen met een foute dasspeld (of zijn dasspelden altijd fout? Ik denk eigenlijk van wel), in een raamloos kantoortje, bellend met iemand van de afdeling laden-lossen.

Omdat het zo veel beelden oproept, is het onmogelijk ‘de bedrijfsleider’ terug te nemen of te verzachten. Rottenberg probeerde het ogenschijnlijk wel. Vorige week wrong hij zich in De Wereld Draait Door in bochten, maar helaas, toen kwam er ineens over zijn lippen dat hij Samsom ‘heel capabel’ vond. ‘Capabel’! Dat is natuurlijk nog veel erger dan ‘de bedrijfsleider’. „Marja werkt hier sinds vorig jaar als creatief therapeut, en ze is heel capabel.” Daarin hoor je al: Marja doet niet echt iets fout – maar hoe komen we zo snel mogelijk van haar af? Iemand capabel noemen ligt in dezelfde sfeer als iemand ‘een vakvrouw’ noemen, of ‘een harde werker’. Iemand die capabel is, heeft geen nieuwe ideeën en komt nooit met iets verrassends. Capabel wasemt mufte.

Ik vraag me af waarom iemand binnen een week zowel ‘bedrijfsleider’ als ‘capabel’ moet worden genoemd. De officiële verklaring zal wel iets zijn met ‘de koers van de PvdA’, of ‘leiderschap in turbulente tijden’, maar daar geloof ik nooit zo in. Ik denk dat zulk soort oprispingen een veel kinderachtiger oorsprong heeft. Diederik heeft op een of ander PvdA-congres een grapje gemaakt over Felix. Op het moment zelf lachte Felix mee, maar die nacht bleef hij er maar aan denken. Of Diederik had het laatste broodje wildpaté genomen, terwijl Felix daar zijn oog op had laten vallen.

Ik ben ervan overtuigd dat vanuit dit soort kleine irritatietjes en belediginkjes oorlogen kunnen ontstaan.