Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nieuwe Egyptische regering - belangrijkste ministers behouden

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft zijn nieuwe regering ingezworen. Vorige week diende de premier en zijn ministers het ontslag in. De regering staat voor grote uitdagingen in het onrustige land.

Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi (r) in gesprek met de voormalige minister van Olie en nu de nieuwe premier Sherif Ismail, eind juli.
Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi (r) in gesprek met de voormalige minister van Olie en nu de nieuwe premier Sherif Ismail, eind juli. Foto EPA

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft vandaag zijn nieuwe regering ingezworen. Daarbij heeft hij belangrijke posities behouden voor dezelfde ministers. Zo blijven de ministers van Financiën, Justitie, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie op hun plek, aldus staatspersbureau MENA.

Ontslag ingediend na corruptieschandaal

Vorige week diende premier Ibrahim Mehleb het ontslag in van zijn kabinet bij Sisi. Dat besluit kwam amper een week nadat de minister van landbouw werd gearresteerd vanwege corruptie.

De reden van het ontslag is nog steeds niet officieel, volgens het Franse persbureau AFP, maar een hoge functionaris zou op anonieme basis tegen het persbureau hebben gezegd dat de nieuwe formatie de regering “een nieuwe impuls” moet geven.

De minister van Olie, Sherif Ismail, werd aangesteld als formateur en is vanaf heden premier. Voormalig hoofd van een staatsoliebedrijf Tarek al-Mullah wordt de nieuwe minister van Olie. In totaal krijgen vijftien posten in het kabinet een nieuw gezicht, bijna de helft van het totaal.

AL LANG ONRUSTIG IN EGYPTE

De regering staat voor een aantal grote uitdagingen. Zo zal zij meer buitenlandse investeringen moeten aantrekken. Die zijn sterk gedaald sinds het begin van de Arabische Lente in 2011. Ook moet de regering weerstand bieden aan de terroristische organisatie Sinaï-provincie, die Islamitische Staat in Irak en Syrië steunt.

Nadat dictator Hosni Mubarak in 2011 werd afgezet vonden er voor het eerst verkiezingen plaats. Maar de president die daar werd verkozen, Moslimbroeder Mohammed Morsi, werd twee jaar later afgezet door de toenmalige legerleider Sisi.