Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

‘Met één object kun je duizenden variaties maken’

Het thema van de NRC fotowedstrijd van september is ‘stilleven’. Marie Cécile Thijs, gespecialiseerd in geënsceneerde fotografie, scrollt door de inzendingen. “Het onderwerp zelf moet mensen ook aan het denken zetten.”

Foto: Peter de Boer

“In de categorie ‘gordijnen’, vind ik de foto van Toos van Aken heel leuk,” zegt Marie Cécile Thijs lachend. De fotografe scrollt door de inzendingen van de NRC fotowedstrijd van september, met het thema stilleven.

“Hoewel ik mijn eigen stillevens vanaf nul opbouw en zelf in elkaar zet, is het net zo leuk als iets je opvalt waar je gelijk een stilleven in ziet. Dit gordijn hangt ergens buiten ‘in the middle of nowhere’ te wapperen. Het is mooi, vanwege de kleur, maar heeft tegelijkertijd ook iets terloops.”

Marie Cécile Thijs begon haar carrière als advocate, maar ruilde haar toga eind jaren negentig in voor een fotocamera. Ze is gespecialiseerd in geënsceneerde fotografie en maakte eerder series waar onderwerpen als paarden, bloemen en eten centraal stonden. Toch vallen juist de ‘toevallige stillevens’ tussen de inzendingen haar op.

“Neem de foto van de Peter de Boer. Twee poppen zijn op elkaar gestapeld, de ene zit op de ander. Het lijkt me dat hij deze situatie zo heeft aangetroffen. Of een stilleven goed in elkaar is gezet, is natuurlijk belangrijk, maar het onderwerp zelf moet mensen ook aan het denken zetten. Bij deze foto denk ik meteen: waar is hij gemaakt? En het leuke is: als je een bestaand stilleven opmerkt, kun je proberen deze zelf op een andere manier te ensceneren. De schoonheid ligt soms voor het oprapen.”

‘Kom tot de essentie van een object’

“Een andere mogelijkheid is om objecten op iets anders te laten lijken. Op de foto van Marianne Bulens is in eerste instantie afvalkunst te zien. Maar al het hout dat is opgestapeld lijkt net een persoon. Dat is het leuke aan een stilleven: met een object wat er voor iedereen hetzelfde uitziet kun je duizenden varianten maken.”

Naast een verrassende onderwerpkeuze en het openstaan voor ontdekkingen in het alledaagse, geeft Thijs de tip aan deelnemers om onderwerpen verder uit te zoeken. “Ga na wat je zo interessant vindt aan het onderwerp en duik er in. Als een bepaald soort fles of een etiket je fascineert, kun je in een serie verschillende facetten van het onderwerp belichten. Ik maak er vaak een hele studie van, maar zo kom je wel tot de essentie van een object. Maar maak vooral datgene wat je wilt maken, want regels waar een goed stilleven aan moet voldoen, die bestaan niet.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand september is Stilleven.