Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Zussen Holleeder hadden hun verklaringen bijna ingetrokken

De veelbesproken verklaringen van de zussen Astrid en Sonja Holleeder over hun broer Willem waren bijna vernietigd. Dit blijkt uit een proces-verbaal over de contacten tussen het Openbaar Ministerie en de twee zussen.

In januari 2014 twijfelden de zussen zo over de gevolgen voor hun veiligheid dat ze aan het Openbaar Ministerie hebben verzocht de verklaringen te laten vernietigen.

In maart 2014 herhaalden Astrid en Sonja Holleeder in een zogeheten exit-gesprek hun verzoek. „Zij waren niet op andere gedachten te brengen en afgesproken werd dat de verklaringen door ons vernietigd zouden worden.” Dat gebeurde niet meteen omdat justitie er rekening mee hield dat de getuigen op hun beslissing zouden terugkomen.

Dat gebeurde een week later toen Astrid Holleeder liet weten dat ze zich hadden bedacht en „een lijntje wilden houden”. Ze verzocht om de verklaringen nog niet te vernietigen. Eind 2014 stemde de zussen Holleeder er alsnog mee in dat hun verklaringen zouden worden gebruikt in een strafzaak tegen hun broer. Op dat moment meldde ook ex-vriendin Sandra Klepper dat zij overwoog een verklaring af te leggen tegen haar ex-vriend Willem Holleeder.

Astrid en Sonja Holleeder hebben, zo blijkt uit het proces-verbaal, geen voorwaarden gesteld aan het gebruik van hun verklaringen. Wel zijn er afspraken gemaakt over noodzakelijk geachte veiligheidsmaatregelen. Details daarover worden niet bekendgemaakt. Aan Sandra Klepper heeft het Openbaar Ministerie toegezegd zich tot het uiterste in te spannen voor een financiële compensatie in het geval zij haar baan zou verliezen door haar getuigenis.

Eerder deze week werd bekend dat Astrid en Sonja Holleeder tegen de zin van het Openbaar Ministerie eerst achter gesloten deuren zullen worden gehoord in de zaak van hun broer Willem Holleeder die wordt verdacht van betrokkenheid bij vijf liquidaties.

Aanstaande maandag wordt duidelijk of de zussen Holleeder zullen worden gehoord in het beroep van de zogeheten liquidatiezaak. Die zaak draait deels om dezelfde moorden als de zaak tegen Willem Holleeder.