Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: scènes uit 100 films verwerkt tot één aanstekelijke dansvideo

Om het derde seizoen van het YouTube-kanaal What’s the Mashup? te vieren zette de maker een mash-up in elkaar van maar liefst honderd films. En met succes: het aanstekelijke dansfilmpje is inmiddels al twee miljoen keer bekeken.

Normaal maakt What’s the Mashup? combifilmpjes van beroemde films. Leuk, maar omdat de meeste Franstalig zijn niet echt een hit in de rest van de wereld. Om het derde seizoen van het YouTube-kanaal te vieren zette de maker echter een mash-up in elkaar van maar liefst honderd films. En met succes: het aanstekelijke dansfilmpje is inmiddels al twee miljoen keer bekeken.

Voor de video koos Parijzenaar Julien, die in zijn eentje achter het kanaal schuilgaat, scènes uit films waarin acteurs en tekenfilmfiguren dansen (of alleen maar een armbeweging maken), en combineerde die met het nummer Uptown Funk van Mark Ronson en Bruno Mars. De bewegingen lopen vloeiend in elkaar over:

Op het kanaal van What’s the Mashup, dat bijna 50.000 abonnees heeft, zijn sinds vorig jaar februari 45 filmpjes geplaatst van gecombineerde filmscènes, waarbij de geluidsband van de ene film wordt afgespeeld met beelden van een andere film. Zoals hier met Star Wars en Les Visiteurs (een Franse komische film uit 1993):

Tegen Le Nouvel Observateur vertelde Julien vorig jaar dat hij de filmpjes maakt in zijn avonduren. De meeste filmpjes zijn Franstalig, maar van Jurassic Park vs. The Simpsons verscheen ook een Engelstalige variant: