Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Kijken: de vluchtelingencrisis uitgelegd in 6 minuten

De vluchtelingenproblematiek staat deze dagen bovenaan het prioriteitenlijstje van menig regeringsleider in Europa. Hoe kwam het zover? Dat probeert het YouTube-kanaal Kurzgesagt in een korte uitlegvideo uiteen te zetten.

Afbeelding YouTube.

Jonge migrant dood gevonden in Kanaaltunnel

In de Kanaaltunnel is vannacht het lichaam van een jonge migrant gevonden. Hij was vermoedelijk jonger dan 18 jaar en komt uit Eritrea of Soedan. Voor zover bekend zijn tien migranten omgekomen in de tunnel, op weg van Frankrijk naar Groot-Brittannië.

De vluchtelingenproblematiek staat deze dagen bovenaan het prioriteitenlijstje van menig regeringsleider in Europa. De EU overlegt woensdag over de crisis en de aanpak van de stroom migranten uit vooral Syrië. Hoe komen we hier? Dat probeert het YouTube-kanaal Kurzgesagt in een korte uitlegvideo uiteen te zetten.

Hoewel Hongarije en Bulgarije proberen de vluchtelingenstroom in te dammen met hekken en een ontmoedigingsbeleid trachten te voeren door migranten die illegaal de grens oversteken te arresteren, is duidelijk dat dit weinig uithaalt. Waar de ene route wordt afgesloten, zoeken de migranten weer een andere route op.

Daar de oorlog in Syrië al jaren aan de gang is, was de toestroom van vluchtelingen wellicht iets wat Europa had kunnen aan zien komen. Niettemin lijken alle landen erdoor te zijn overvallen. YouTube-kanaal In a nutshell legt in een heldere video de achtergronden nog eens uit van de vluchtelingencrisis, waarom het zo lang geduurd heeft voor de EU in actie kwam en geeft een overzicht welk land wat doet.

En het stelt ook de ongemakkelijke vraag aan het eind: hoe willen we herinnerd worden in de geschiedenis? Dat is een vraag die iedereen zichzelf kan stellen.

Lees ook wie nog meer wil weten deze 22 vragen en antwoorden: ‘Dit is wat je moet weten om de vluchtelingencrisis te begrijpen’