Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Jongen in stilgezette Thalys is 16 jaar en wilde zwartrijden’

De verdachte die uit de Thalys op Rotterdam CS werd gehaald werd door een arrestatieteam afgevoerd op een brancard.
De verdachte die uit de Thalys op Rotterdam CS werd gehaald werd door een arrestatieteam afgevoerd op een brancard. Foto: ANP / Jerry Lampen

De jongen die er gisteren voor zorgde dat een Thalys urenlang stilstond op Rotterdam Centraal, is een jongen van zestien die probeerde zwart te rijden. Dat zegt zijn advocaat tegen de NOS.

Volgens de politie gaat het “vermoedelijk om een 16-jarige jongen zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland”. Het politieonderzoek heeft tot nu toe geen enkele aanwijzing opgeleverd dat de jongen een misdrijf wilde plegen.

Naar Parijs

De jongen die zich direct bij binnenkomst in de trein verschanste in een wc, wilde volgens zijn advocaat naar Parijs reizen. De politie beaamt dat.

Over de identiteit van de jongen maakt de raadsman niets bekend. De politie laat weten dat het vaststellen tijd kost. Gisteren liet de politie al weten dat de communicatie met de jongen moeizaam loopt door een taalprobleem.

Geen gehoor

Gisterochtend werd een groot deel van Rotterdam Centraal ontruimd nadat de jongen zich in het toilet had opgesloten en niet reageerde op oproepen om daar vanaf te komen. Toen hij ook niet wilde praten met een onderhandelaar pakte een arrestatieteam hem op.

Voor de zekerheid onderzocht de explosievenopsporingsdienst de Thalys, maar er werden geen wapens of bommen aangetroffen. In de rugzak van de man zaten alleen persoonlijke spullen. Rond 14.00 uur werd het treinstation weer volledig vrijgegeven.

Een paar weken geleden werd een aanslag verijdeld op een Thalys die van Amsterdam naar Parijs reed. Passagiers wisten toen een 25-jarige man te overmeesteren die met een kalasjnikov, pistool en messen een aanslag wilde plegen. Sindsdien worden Thalystreinen extra bewaakt.

Bekijk beelden van de arrestatie van gisteren: