Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Oorlog

Hogerhuis neemt omstreden wet aan

Na drie dagen van hevig protest heeft het Japanse Hogerhuis veiligheidswetten die de bevoegdheden van de krijgsmacht uitbreiden goedgekeurd. Daarmee komt een einde aan de pacifistische Japanse grondwet die sinds de Tweede Wereldoorlog voorschreef dat het leger alleen ter zelfverdediging in eigen land diende. Nu mag het leger ook in het buitenland optreden en meedoen aan operaties van bondgenoten. Volgens premier Shinzo Abe zijn de aanpassingen nodig om weerstand kunnen te bieden aan bedreigingen uit bijvoorbeeld China. De twee landen hebben al tijden een conflict over gebieden in de Oost-Chinese Zee. Die sessie van het parlement verliep chaotisch en opgefokt. Het lagerhuis had de wetten al in juli aangenomen.