Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Italiaanse kustwacht: vandaag 4700 bootmigranten gered

Geredde asielzoekers op een schip van de Italiaanse kustwacht.
Geredde asielzoekers op een schip van de Italiaanse kustwacht. Fot: EPA / Giuseppe Lami

Volgens de Italiaanse kustwacht zijn er vandaag bijna 4700 migranten gered die de Middellandse Zee probeerden over te steken. Een vrouw overleefde de overtocht niet. Dat meldt persbureau Reuters.

4343 bootmigranten werden opgepikt van rubberboten en andere bootjes, tijdens in totaal 20 reddingsoperaties. Nog eens 335 mensen werden door Grieken van het water gehaald en naar een Italiaanse haven gebracht. De reddingsoperaties werden uitgevoerd met kustwachtboten, schepen van Artsen Zonder Grenzen en Kroatische, Duitse en Britse schepen die onder de vlag voeren van EU-reddingsmissies. Ook een aantal transportschepen pikten migranten op.

Waaraan de vrouw is overleden die in één van de rubberboten werd gevonden, meldde de Italiaanse kustwacht niet. De route van migranten over de Middellandse Zee heeft dit jaar volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR ruim 2900 levens geëist.