Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Tegenlicht: De klimaatzaak

Tegenlicht kijkt naar de geruchtmakende rechtszaak waarbij een rechter in juni vonniste dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2020 niet met 17, maar ten minste 25 procent moet zijn verminderd ten opzichte van 1990. Een zeer verassende uitspraak die wereldwijd gevolgen kan hebben voor vergelijkbare zaken. De klimaatzaak tegen de staat werd namens milieuorganisatie Urgenda aangespannen door de Limburgse advocaat Roger Cox. Cox wordt tijdens de voorbereidingen, de zitting en de uitspraak gevolgd. Regisseur van de uitzending Shuchen Tan: „Eigenlijk had niemand zich voorbereid op deze uitspraak. Iedereen in de zaal stond daar met tranen in de ogen.”