Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

‘Ik ben niet van plan om ooit met pensioen te gaan’

Marijke Horstink (45) zat in de directie van ABN Amro. Ze ging weg om een uitzendbureau voor verpleegkundigen te beginnen. „Binnen tien jaar wil ik enkele duizenden werknemers hebben.” 

Marijke: „Ik laat me niet afleiden door huishoudelijke taken. Ik doe alleen de was, de rest doet de werkster.”
Marijke: „Ik laat me niet afleiden door huishoudelijke taken. Ik doe alleen de was, de rest doet de werkster.” Foto David Galjaard

Lekker een uur wandelen

Marijke: „Als ondernemer heb ik het erg druk. Ik denk dat ik minimaal zestig uur per week werk. Dat deed ik in mijn vorige banen, bij PricewaterhouseCoopers en ABN Amro ook, maar nu werk ik vanuit huis, dat voelt veel minder druk. Ik luister goed naar mijn bioritme: ik ga slechts bij heel hoge uitzondering vóór 9 uur ’s morgens de deur uit als ik een afspraak heb. Dan heb ik lekker de tijd om eerst een uur te wandelen met mijn twee honden. Ik vind dat een fijne start, dan ben ik de rest van de dag veel relaxter. Als ik thuisblijf, dan zit ik wel wat eerder achter mijn bureau.”

„Ik vind het heerlijk om thuis te werken. Dan ben ik heel geconcentreerd bezig. Op kantoor was ik veel sneller afgeleid. Tussen de middag loop ik wel even naar buiten met de honden en haal ik een broodje, maar ik laat me niet afleiden door huishoudelijke taken. Ik doe sowieso alleen de was, de rest doet de werkster. En de boodschappen laat ik bezorgen.”

Oude droom

„Acht jaar geleden ben ik weggegaan bij ABN Amro en heb ik mijn eigen bedrijf opgezet, HappyNurse. Oorspronkelijk was het een uitzendorganisatie voor verpleegkundigen, sinds 1 januari doen we ook thuiszorg. En daar zit de groei: we zijn bezig wijkteams op te zetten. Zo voorkom je dat een klant steeds andere verzorgers over de vloer krijgt.”

„Binnen tien jaar wil ik enkele duizenden werknemers hebben. Door autonome groei, maar ook door de overname van kleinere organisaties. En door nieuwe franchisevestigingen te openen. Ik vind het geweldig om met ondernemers te werken. Ze zijn gemotiveerd, creatief, blij, heel anders dan mensen in loondienst. Natuurlijk kent het ondernemerschap ook hobbels, al die formulieren die je in de thuiszorg moet invullen bijvoorbeeld. Maar verder zie ik geen nadelen.”

„Als ondernemer ben ik veel blijer dan toen ik nog in vaste dienst was. Het gevoel van vrijheid, het feit dat je alleen maar hoeft te overleggen met je compagnon, je geen vaste vergaderdagen meer hebt waarop geen enkel besluit wordt genomen.

Nieuwe droom

„Ik werk nu veel doelgerichter, loop niet meer aan tegen de politiek in een organisatie. Al was ik bij ABN Amro als directeur van een dochterorganisatie ook behoorlijk autonoom. Maar toch. Ik eet nu ook beter, doordat ik niet meer elke dag vroeg op kantoor zit zonder ontbijt en haastige lunch in een kantine of in de auto.”

„Of ik ooit nog in vaste dienst wil? Nee! Als dit fout loopt, verzin ik wel wat anders. Ik heb nog wel een droom: ik wil graag diergeneeskunde studeren. Ik heb laatst geassisteerd bij de sterilisatie van mijn hond; ik vond het geweldig. Ik ben altijd dol op dieren geweest, maar ik heb bedrijfskunde voor de gezondheidszorg gestudeerd. Tijdens een leiderschapsreis in Portugal kwam die oude droom weer heel sterk boven.”

„Ik heb nauwelijks tijd om geld uit te geven. Ik koop alles online, van kleding tot huishoudelijke apparaten en hondenvoer. Ik kom nooit meer in een winkel. Nooit meer sjouwen, heerlijk!”

Hekel aan tv

„Ik heb wel net een nieuw huis gekocht, dus daar gaat wel geld in zitten. Maar ik ben geen big spender. Het scheelt wel dat ik nu thuis werk en geen nette mantelpakjes meer nodig heb voor mijn werk. De gezondheidszorg gaat veel meer casual gekleed dan de bankwereld.”

„Aan vakantie geef ik mijn geld ook niet uit; ik ga meestal maar één week. Dat vind ik wel genoeg, ik vind werken te leuk. En anders mis ik mijn honden. Sparen doe ik dus wel, daarom kan ik nu een leuk huis kopen.”

„Ik heb de perfecte work-life balance. Ik zou alleen wat meer tijd aan mijn moeder willen besteden, die zie ik te weinig. Ik stop op vrijdag weleens wat eerder, anderzijds werk ik regelmatig ’s avonds. Ik heb geen televisie, dat scheelt tijd. Als kind had ik al een enorme hekel aan die tv-avonden. Bij mijn scheiding heeft mijn man de televisie meegenomen en ik heb nooit een nieuwe gekocht. Ik vind geen enkel programma leuk en het nieuws is ’s avonds toch al oud. Ik heb wel een groot scherm om films op te kijken.”

Nog lang niet klaar

„Dit is de gelukkigste fase in mijn leven tot nu toe. Wegens die vrijheid en omdat ik aan iets bouw. Ik ben ook niet van plan om ooit met pensioen te gaan. Ik wil dus wel gaan studeren, maar dan besteed ik het management van HappyNurse uit, of ik verkoop het. Maar daar ben ik nog helemaal niet mee bezig, ik ben nog lang niet klaar met mijn bedrijf.”

„Ook het wonen in Amsterdam maakt me blij. Ik ga regelmatig naar theater, musea, uit eten. Van die culturele mogelijkheden zou ik nog wel meer gebruik willen maken. Ik heb nog lang niet alle musea gezien.”

„Ik vind alleen zijn niet vervelend. Vaak is het zelfs wel lekker, een weekendje met mezelf zijn. Een relatie, daar moet je tegenaan lopen en dat gebeurt niet. Maar ik zou geen ‘nee’ zeggen tegen een leuke vent.”