Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Hongarije roept reservisten op om vluchtelingenstroom hoofd te bieden

Vluchtelingen proberen een trein in te komen in Hongarije.
Vluchtelingen proberen een trein in te komen in Hongarije. Foto AFP/Vladimir Simicek

Hongarije heeft reservisten van het leger opgeroepen om te helpen met de grote toestroom van vluchtelingen. Dat maakte het ministerie van Defensie bekend via de staatspersdienst. Om hoeveel militairen het gaat is onduidelijk.

De reservisten worden ingezet om de barakken te bemannen die nu leegstaan omdat de beroepsmilitairen naar de grens zijn gestuurd. Ze kunnen ook andere taken uitvoeren, meldde het ministerie, maar welke dat zijn is niet duidelijk.

Hongarije ligt overhoop met Servië en Kroatië, omdat die buurlanden vluchtelingen naar de grens van Hongarije sturen. Het land stelt dat het doorsturen van de vluchtelingen niet was afgesproken en dreigt de grens met Kroatië te sluiten. Dinsdag riep de regering de noodtoestand uit en sloot de grens met Servië al af. Daarop verlegden vluchtelingen hun route richting de grens met Kroatië. Hongarije stuurt op zijn beurt vluchtelingen door naar Oostenrijk, waarvandaan velen de reis naar West-Europa vervolgen. Sinds kort vervolgt het land vluchtelingen eveneens als ze illegaal de grens overgaan.

Foto EPA/Herbert Oczeret

Vluchtelingen worden opgevangen bij de grens tussen Hongarije en Oostenrijk bij Nickelsdorf. Foto EPA/Herbert Oczeret

Duizenden vluchtelingen naar grensovergang

De afgelopen dagen zijn 17.000 vluchtelingen Kroatië ingetrokken. Volgens de politie zijn zaterdagochtend 7852 vluchtelingen Hongarije binnengekomen, bericht persbureau ANP. De meesten van hen kwamen via Kroatië.

De mensen werden met bussen naar de grensovergangen Letenye, Beremend en Gyenyes gebracht. Ook is er een trein met zo’n duizend vluchtelingen naar de Hongaarse plaats Magyarboly gereden. Veertig Kroatische agenten die met de trein meereden zijn door de Hongaarse politie ontwapend. De treinmachinist is opgepakt. De vluchtelingen zijn in Hongarije naar een opvangcentrum bij de Oostenrijkse grens gebracht.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft Kroatië ‘technische en logistieke hulp’ aangeboden voor het omgaan met de enorme stroom vluchtelingen waar het land mee te maken heeft. Aankomende woensdag is er een EU-top over het migratievraagstuk. Juncker en de president van Kroatië Zora Milanovic zouden telefonisch contact gehad hebben.

Juncker vindt dat de aantallen vluchtelingen eerlijk over de lidstaten moeten worden verdeeld. De EU bereikte van de week een akkoord over de verdeling van 40.000 vluchtelingen, maar een definitief akkoord over de verdeling van 120.000 migranten is nog niet uitgedokterd.

Lees hier onze berichtgeving van gisteren terug: Chaos bij de grens van Kroatië met Hongarije